Monday, 2023-10-02, 6:06 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ТВОРЧЕСКИ СЪСТАВИ

Симфоничен оркестър Пазарджик
В Пазарджик в края на месеца за 38-ми път ще се проведат Зимни музикални вечери - Пазарджик. Фестивал с традиция, надскочил регионалното си присъствие и намерил мястото си сред значимите музикални събития на национално ниво. За фестивала ще разкажа отделно, а в тази рубрика целя да представя творческите състави и сдружения на територията на града, и да служи като каталог на наличните такива в Пазарджик.

Симфоничен оркестър – гр. Пазарджик е създаден през 1969 година. От 1972 до 1992 г. Неговият художествен ръководител и диригент е един от най – значимите за българската култура личност – проф. Иван Спасов. Той е отговорен за бързото утвърждаване на концертната платформа и темераментно – ориентирана в различни стилове и жанрове репертоарна политика. Оркестърът свири не само творения от световната
класика, но също така и от съвременни композитори и български автори, някои от творения написани специално за оркестъра. Сред тях са Константин Илиев с „Буколики” и „Метамофози”, както и голяма част от творения на Иван Спасов. През своята 40 годишна история, оркестъра също е и в серия от концертни турнета в Полша, Италия, Гърция, Испания и записи в БНР и БНТ, публикувани в дългосрочни записи и CD-та.

След професор Иван Спасов оркестъра е ръководен последователно от Деян Павлов (1992 – 2000 г.), Петър Стефанов (2001 – 2002 г.), Пламен Първанов (2002 – 2005 г.).

снимка
От есента на 2005 г. Главен художествен ръководител и диригент на оркестъра е маестро Григор Паликаров. Под негово ръководство за кратко време успява да доведе оркестъра си до голям авторитет сред музикалната общественост в България. Очевидни показатели за това са покани за участие в най-престижни фестивали като „ Софийски музикални седмици” и „Мартенски музикални дни”. На фестивала „Софийски музикални седмици” в София през 2006 г. концерт на оркестъра – е записан и публикуван на компактдиск, който се разпространява като оригиналната реклама на фестивала сред подобни фестивали в цяла Европа. Логично идва поканата за участие във фестивала „Мартенски музикални дни” в гр. Русе (2007 г.), където оркестръра партнира на солистите на Виенската филхармония – W. Schulz и М. Schulz – флейта и Фр. Вартоломей – виолончело. Поседно, но не на последно място са традиционните участия на фестивалите „Австрийски музикални седмици” и „Нова българска музика” – 2006, 2007, 2008 и 2011 г.

Съхранявайки своята самостоятелна концертна дейност от 2002 г. симфоничния оркестър става част от Симфонично-оперетно дружество „Маестро Георги Атанасов” и участва в премиери и постановки на много оперети, последната от тях като „Принцесата на цирка” (2005 г.) и „Хубавата Елена” (2007 г.)
През последните години оркестърът се присъединява редовно и с голям успех в европейски турнета на концертна агенция „Schlote” с постановки на оперите „Трубадур” (2003 г.), „Мадам Бътерфлай” (2004 г.), „Риголето” (2005 г.), „Бохеми” (2006), „Травиата” (2007 г.), „Тоска” (2008 г.) и „Бал с маски” (2009 г.)

Официален сайт: http://pzsymphony.wix.com/pzsymphonyorchestra#!
Фен страница във Фейсбук: http://www.facebook.com/pzsymphony.orchestra?fref=ts
Симфоничен оркестър Пазарджик на страницата на Inter concert. В нея може да разгледате галерия от снимки, да чуете аудифайлове и видите видеофайлове: http://www.interconcert.bg/?file=profile.php&id=25&lang=bg


Source: http://pzsymphony.wix.com/pzsymphonyorchestra
Category: ТВОРЧЕСКИ СЪСТАВИ | Added by: Kotzeva (2013-01-16)
Views: 1031 | Comments: 1 | Tags: Григор Пеликаров, история, Зимни музикални вечери, Симфоничен оркестър Пазарджик | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]