Monday, 2023-10-02, 6:24 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ТВОРЧЕСКИ СЪСТАВИ

Мандолинен оркестър "М-ро Георги Атанасов"
Мандолинният оркестър в Пазарджик е с дълга история и културният живот на града е свързан дълбоко с него. Моят също. Класната ми ръководителка в основното училище беше ръководител на оркестъра, а някои от съучениците ми бяха въвлечени в музикалният живот на града от малки. Впоследствие разбирам, че оркестърът се разделя на два състава. Сега ви представям "М-ро Георги Атанасов", който запазва името на оригиналния състав. Диригент и ръководител на оркестъра е Атанас Чолаков.

Мандолинен оркестър „Маестро Георги Атанасов” – гр. Пазарджик е основан
през есента на 1979 год. от хора, които не са професионални музиканти, но
които обичат силно и безрезервно мандолинната музика, която звучи и привлича по един невероятен начин. Мандолинен оркестър „Маестро Георги Атанасов” – град Пазарджик е пряк продължител на традиционно добрите мандолинни оркестри, които градът е имал в миналото. Този оркестър е част от една повече от 100-годишна традиция на мандолинното изкуство в нашия град.
В репертоара на оркестъра са включени класически произведения, както и творби от забавна музика,български фолклор и фолклор от чужбина.
Оркестърът е лауреат и носител на златни медали от V-ти, VІ-ти и VІІ-ми Републикански фестивал на художествената самодейност. Най-висока и ценна е наградата, която той извоюва на ХІ-я световен музикален конкурс в гр.Керкраде-Холандия през 1989 година-сребърен медал и Диплом. През 1995 ; 2002 и 2009 година оркестърът взе участие в международен фестивал на мандолинните оркестри в гр. Ремиремонт – Франция. От тези участия се завърна с отличие и
почетен знак.

Тази година мандолинен оркестър се инициира създаването на Национален мандолинен оркестър, в основата на което е мандолинна формация "Елена Генова" (Пазарджик). П
На 12 декември от 18.00 ч. мандолинен оркестър "М-ро Г. Атанасов" ще изнесе концерт в едноименната зала.

Source: http://www.facebook.com/pages/Pazardjik-Mandolin-Orchestra-Maestro-G-Atanasov/166469173398539?sk=info
Category: ТВОРЧЕСКИ СЪСТАВИ | Added by: Kotzeva (2012-12-11)
Views: 1029 | Tags: М-ро Г. Атанасов, мандолинен оркестър, традиции, Пазарджик | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]