Monday, 2023-10-02, 7:32 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ТЕАТЪР

Ямболската трупа гостува с постановката "Чичовци"

Драматичен театър "Невена Коканова" Ямбол гостува на пазарджишка сцена с постановката "Чичовци" по Иван Вазов. Тя ще се играе на 18 юни от 19:00 ч.

драматизация и постановка - Борислав Чакринов

сценография - Александрина Игнатова

Участват:

Димитър Димитров, Вълчо Янев, Михаил Лазаров, Георги Ружичка, Милен Каракамушев, Волен Митев, Николай Вълканов, Атанас Жеков, Димитър Колев

Наистина смятам, че повестта на Вазов "Чичовци" е един от най - гениалните текстове, написани на български език. И чудесна възможност да се поровим още веднъж в онова, което наричаме народопсихология.

Поставял съм този текст като трагедия, моралите, сатира, люшкайки се от необоснован патриотизъм до краен нихилизъм.

Днес ме занимава темата за инфантилизма на нацията във всички сфери на обществения живот. Непрекъснатото люшкане от една илюзия към друга. Редуването на възторг и разочарование.

Народите обикновено заплащат порастването си с кръв. Дано не стигаме до там, Господи! Дано!


Отзиви:

в. Дума 5 октомври 2011 г. бр.226

От дребните факти на един дребен живот Вазов е успял да създаде атмосфера, разширяваща нашите представи за предосвобожденската епоха. Обект на повестта е най-смешното и дребнавото, което може да ни предложи действителността. Макар че Вазовият хумор не е бил толкова безобиден, щом съгражданите му са искали да го съдят за карикатурните образи в "Чичовци", припомня Радева. Зад цялото забавно и занимателно повествование личи стаеният и невинаги видим трагизъм. И той е в съдбата не на един или друг герой или на една или друга сцена, а в общото усещане за страх - страхът на поробения.


Борислав Чакринов споделя, че за него този текст е един от най-гениалните, написани на български език. В работата си с ямболската трупа днес той разработва темата за инфантилизма, който води до непрекъснатото люшкане от една илюзия към друга. Литературните изследователи пишат, че "Чичовци" е създадена с онази свобода на перото, която идва от самочувствието на таланта! Вазов няма с какво да се съобразява, защото е убеден, че нищо не може да помътни неговите български образи и картини. Нито пародията, нито шаржът! Опитът и талантът на Чакринов - обърнати с много любов и уважение към автора, дават самочувствие на трупата да каже, че ще се радваме на истински спектакъл на нашата, българска народопсихология.




Source: http://nkokanova.blog.bg/izkustvo/2011/10/11/iambolskiiat-teatyr-igrae-chichovci.833349
Category: ТЕАТЪР | Added by: Kotzeva (2013-06-13)
Views: 952 | Comments: 1 | Tags: Ямбол, Драматичен театър Невена Коканова, Чичовци, Борислав Чакринов | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]