Monday, 2023-10-02, 6:46 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

Начало на творческия сезон
Седмица преди да посрещнем есента, какви събития ни очакват

Около началото на учебната година, творческият живот в Пазарджик започва да се съживява.
Все още ми липсва една доза съвременност в организирането на културните събития
, както и в предлагането и промотирането на такива. Аз лично, се надявам да има по-смели артистични предизвикателства във всяка сфера през новия сезон.
След тези пожелателни съждения, да видим какво ни се предлага в най-близко време.
Още днес Театъра посреща зрителите с "Големанов" на режисьора Владлен Александров. Всички сме наясно, че идеята на пиесата е в съзвучие с актуалните събития и състояние на българското общество. Зрителската реакция към постановката е разнопосочна.

В петък Драмата ще представи новото заглавие в афиша си "Побъркани от любов"от Сам Шепърд. Постановката е на младата режисьорка Тамара Янков, току що завършила класа на проф. Пламен Марков. Екипът допълват  Наталия Андреева и Елена Ямантиева (сценография и костюми), композиторът Петър Радевски и актьорите Иво Русев, Диана Досева, Тодор Кайков и Тодор Танчев.

Еди и Мей са наполовина брат и сестра, срещнали се в един разполовен, откраднат или подхвърлен им от "Бащата” живот. Мъчителни душевни преживявания, любовни рани и обременености от миналото. Побърканите от любов персонажи са персонажи-самотници, копнеещи за взаимност в пустия свят, отчаяни, раними и отчуждени от неразбиращото ги и осъждащо общество и действителността.

Сам Шепърд
е носител на награда Pulitzer за драматургия и 11 награди Obie. Бившият съпруг на Джесика Ланг е познат още като актьор и филмов режисьор.
Пиесата с оригинално заглавие "Fool for love" се играе от годината на публикуването 
ѝ (1983), а в главните роли са влизали едни от най-популярните актьори (Ед Харис, Кати Бейкър, Уил Патън, Брус Уилис, Елън Бъркин, Ейдън Куин, Джулиет Луис). През 1985 г. Робърт Олтман прави филмова адаптация със самият Сам Шепърд в главната роля, който си партнира с Ким Бейсинджър.

Новините около Театъра в Пазарджик включват още нови попълния в актьорския състав за куклен театър. Съвсем скоро ще видим и тяхната продукция. В репертоара на кукления театър, чиито представления както знаете, са всяка събота от 11:00 ч., ще се включат пиесите "Тримата братя и златната ябълка", Храбрият шивач", "Зимна приказка" и др.

В четвъртък (19.09 от 18:00 ч.) къща-музей "Станислав Доспевски" ще отбележи 190 години от рождението на патрона си. Галерията, към която е къщата-музей, е подготвила да покаже фотокопия на 40 непоказвани рисунки от Албум с моливни рисунки на Станислав Доспевски. Той съдържа 134 листа, от тях 98 страници с рисунки и е част от основния фонд на ХГ „Станислав Доспевски”, раздел „Графика и рисунка”. Рисунките са направени в периода на обучението на Станислав Доспевски в Русия (1851-56г.).Пазарджик има щастието, този признат художник и иконописец, да остави следа в нашият град. Неговото присъствие и творчество внасят артистичен аристократизъм с полъха на 19-ти в.  и до днес. Мястото около къщата край канала (и самата тя) е живописно и атрактивно за посещение. Както знаете къщата-музей в Пазарджик е единственият музей на художника в България. Тя е една от 100-те национални туристически обекта в страната.

Category: СЕДМИЧНА ПРОГРАМА | Added by: Kotzeva (2013-09-17)
Views: 1259 | Tags: Големанов, Побъркани от любов, театър, къща-музей Станислав Доспевски, Тамара Янков | Rating: 5.0/2
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]