Monday, 2023-10-02, 7:23 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ПОГЛЕД ОТВЪН

Поглед навън: Първите документални филми за протестите в Турция

Снимка: www.latimes.com
Вчера публикувах един текст на Иво Христов писан за в. "Сега" във Фейсбук, който бързо се превърна във вирусен за деня. Днес отново обръщам погледа ви към протестите в Турция, защото вече може да видим и първите късометражни документални филми за тях. Преди няколко дни, група пожелала да остане анонимна публикува филмът Gördüm (Видях). В него се вижда как се призовават недоволните да питат партиите си поименно да изброят кой от техните общински съветници е одобрил ремонта на парка "Гези". Човек, от подкрепящите протеста чете слeдният текст:
"
Дойдох тази нощ тук, за да чета книги на хората, които бранят
дърветата. Всеки мъж и всяка жена тук са свободни и независими като дървета, роднини като гората. Разтворени обятия, дълбоки корени... Всеки мъж и всяка жена са разголени като дърво, беззащитни като дърво. Всичко, което искат, е да се хранят от почвата и да дишат въздух. 

Всеки може да мисли различно, да харесва различни хора, да гласува за различни партии, да подкрепя различни отбори. Но всички обичат своята земя, искат да дишат въздух, не искат сълзотворен газ, потисничество и мрак. Къде по света хората бранят дървета посред голям град? Къде по света хората окупират парка, който искат да защитят? Не виждат ли добрите намерения? Не виждат ли тази чистота? Не виждат ли голотата и беззащитността?

Евала!

Птиците ще си намерят отново дървета да гнездят. Морето ще си върне това, което е дарило. Силните корени ще се забият по-дълбоко. Нови семена ще покълнат. Природата ще ви побеждава всеки път. Не се изправяйте срещу природата на човеците."


Gördüm - Bir Gezi Parkı Direnişi Belgesel Filmi / Documentary Film from R H on Vimeo.Source: http://по http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/06/10/2078911_vidiah_-_poiaviha_se_purvite_dokumentalni_filmi_za/
Category: ПОГЛЕД ОТВЪН | Added by: Kotzeva (2013-06-11)
Views: 614 | Tags: документални филми, протести в Турция, Видях, Gördüm | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]