Monday, 2023-10-02, 6:21 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ПОГЛЕД ОТВЪН

Един пътешественик в Пазарджик
Наскоро в социалните мрежи се разпространяваше едно видео от You Tube, туристически пътеводител за Пазарджик. Този филм е част от телевизионната поредица на ТВ+ "Златна мисия". Зад нея стои Златимир Йочев, познат от сутрешният блок "Денят" на ТВ+.

Снимка: Тв плюс

Златимир е завършил журналистика и смята, че за човек, който обича да говори много, да контактува и да имитира, журналистиката е най-добрата работа. Пътуването е начин на живот за него и може би затова навлиза в телевизионното поприще с предаването "Пътеводител БГ" на БНТ. А като проследим пътя му от детството ще се уверим, че твърдението е реално - роден е в Хасково, живял е в Харманли, Либия, а вече от 10 години живее и в София.Определя себе си като вечно търсещ човек и не спира да провокира себе си с опити в различни сфери – екстремни спортове, фотография, чужди култури и езици и др. Обича разнообразието и не може да се задържа повече от две седмици на едно място.Вероятно, затова се е заел отново да пътешества из България и да представя дори градове, които не са начело на туристическите оферти. Прави го леко и непринудено.
Златимир се съгласи да отговори на няколко въпроса на "Часовникът":

Как се роди идеята за Златна Мисия?
Не беше импулсивно решение. По-скоро нещо, което отлежаваше в мен. След 2 години, прекарани в сутрешен блок „Денят” на ТВ+ - трябваше да започна нещо ново. Желанието ми бе да направя предаване, което да не е типичното „учебникарско” . Идеята беше да не натоварваме зрителя с много информация, а по-скоро да запалим желанието на хората да посетят местата, които им показваме. Името на предаването е творческа импровизация с моето име и целта, която преследваме – Злати на мисия се трансформира в Златна Мисия.

Открихте ли нови и непознати за Вас места, докато пътувате?
Имам няколко карти на България, на които отбелязвам с червени точки къде съм бил. Картите са почти запълнени, но интересното е, че винаги откривам нови неща. Примерно в Родопите никога не чувствам скука, винаги ме изненадват по невероятен начин. Пък и хубавото е,че се случват нови неща,хората действат активно. Примерно преди месец бяхме в село Ягодина, където са направили страхотна панорамна площадка, наречена Орлово око – място с уникална гледка, което горещо препоръчвам.

Изненадан ли сте от някои от местата? Имали ли сте друга представа за тях?
Изненадата винаги е част от пътуването на „Златна Мисия”. Ако спра да се впечатлявам на това, което виждам няма да има смисъл да пътувам. Много хора разсъждават така: Защо да гледам някакви си камъни? Тези камъни може да са от времето на траките или на Александър Велики, но за тях не е провокация това. Те се радват на света много повече, отколкото на собствената си държава. При мен е еднакво – мога да се насладя еднакво на разходка в Париж и на малко село в Странджа планина.

Какво е личното ви усещане от Пазарджик?
Компактен град за туристическа обиколка, не трябва да се минават огромни разстояния. Всичко е лесно достъпно и хората са добронамерени. Хареса ми разнообразието от различни паметници, възрожденски къщи,двете часовникови кули, а парк Острова ме спечели изцяло. Открихме много добър ресторант в близост до внушителната църква и реката, което също е важно за един турист. Атмосферата беше страхотна, а храната превъзходна.

Бихте ли посетил града като турист?
Да, съвсем скоро съм обещал на приятели да ги водя на обиколка за един уикенд. От София ни е много близо и ще имам какво да им покажа.

Какво най-много ви хареса от града?
Пак ще се повторя – цялостната атмосфера ми допадна, докато обикаляхме по централната част откривахме и интересни забележителности, и приветливи хора, а на няколко пъти хапвахме сладкиши в малка сладкарница на центъра.

Според вас, хората правят ли мястото, в което живеят?
Те са повече от 50% от цялостното впечатление, което остава у нас. Хората може да са мощен фактор в сферата на туризма – стига да осъзнават какво притежават, както и да го поднасят на туристите с желание и уважение.

Трябва ли да имаме отношение към градската среда?

Надявам се все повече общини, градове и села да следват примера на столицата, където се случват доста положителни неща. Парковете се благоустрояват, изграждат се зелени площи, мисли се за пешеходците, правят се велоалеи и т.н. В по-малките градове и села могат лесно да се случат нещата, защото не се изискват толкова много средства, важно е желанието на хората и на властите в даденото място.

Ако сте пропуснали да видите "Златна мисия в Пазарджик", може да го гледате сега:

Category: ПОГЛЕД ОТВЪН | Added by: Kotzeva (2012-11-15)
Views: 954 | Tags: пътешествие, Златна Мисия, Златимир Йочев, Пазарджик, туризъм | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]