Monday, 2023-10-02, 7:26 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

Клуб на фантастите
Открай време съществуват много верни почитатели на фантастичния жанр. Тяхното общество и интересите им се превръщат в своеобразна субкултура. Доказателство за това е сформирането на клубове в местен, национален и световен мащаб, чрез които могат да разговарят, канят гости и дискутират с нестихваща страст темите, от които се вълнуват.
Младежкия дом в нашия град е пристан за местния Клуб за фантастика, евристика и прогностика. Развиват активна дейност с около 4 срещи на месец. Тази седмица клубът организира среща с изследователя Тодор Ялъмов, а темата им е "По пътищата на древните българи". Кой е Тодор Ялъмов?
Тодор Ялъмов е председател на Националния Клуб "Приятели на Рьорих", лектор, фен и критик в областта на фантастиката, изследовател на българската история, пътешественик. Той е един от основателите /през 1974 г./ на софийския клуб на любителите на фантастиката „Иван Ефремов".Също така е Режисьор, сценарист и оператор на няколко документални филма: Мистериите на Орфей, Рьорих, екоселищата - Родови имения - Любов и Мечти и българската история.

Роден на 20 август 1944 г. в Москва. Завършва СУ, Кл. Охридски" специалност химия – производствен профил и дипломна работа по квантова химия през 1972 г. Работи по специалността в различни лаборатории и Институти до 1991 г.

По време на следването в СУ през 1970-1972 г. организира заедно с Тодор Доков и Ненко Сейменлински дискусионен клуб „Фантастика и футурология", иницииран от срещата с Атанас П. Славов. Един от основателите на Клуба за фантастика и прогностика „Иван ефремов" през 1974 г. Участва с разработки на повечето НФ конференции и конове, дългогодишен фотограф на клуба с богат фото и слайд архив (1970-2002 г.) и видеоархив (2002 – 2007 г.) от дейността на фен движението в България. До 1990 г. е лектор в Дружество за разпространение на знания „Георги Кирков” (с теми „Извънземни цивилизации”, „Самоизграждане на творческата личност” и др. инициирани от дискусии в Клуба), а след 1996 г. обикаля страната с НФ изложби, с картини на Николай Рьорих и цикъл лекции „Жива Етика”, научни и езотерични открития, „Български и руски космисти” и др.

Увлича се от фотография, участва в редица изследователски експедиции в планината Алтай, по Индия, Ю. Корея, Русия (основно района на Волжка България) и др., организирани от Клуб „Приятели на Рьорих" и Института за древни цивилизации.

През 1995 – 1999 г. е председател на Българско сдружение „Рьорих", а от 1999 г. до сега на Националния Клуб "Приятели на Рьорих".

От 2005 г. е зам-председател на Националния граждански инициативен комитет „Петър Димков” и активно участва в празненствата по случай 120-та годишнина на П. Димков.

От 2000 г. се включва в работата на Института за древни цивилизации, където участва в повечето семинари, проекти и програми, има публикации за културата на древните българи, за приноса на сем. Рьорих в изучаване на старата българска история и др. От 2007 г. е технически редактор на научното списание на Института за древни цивилизации „Авангарни изследвания на древните българи”

19.10.2012 г. петък
19.30 Младежки дом - битова стая


Source: http://bgf.zavinagi.org/index.php/%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80_%D0%AF%D0%BB%D1%8A%D0%BC%D0%BE%D0%B2
Category: НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ | Added by: Kotzeva (2012-10-17)
Views: 650 | Tags: българи, древни, изследовател, Тодор Ялъмов, Фантастика | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]