Monday, 2023-10-02, 8:12 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » МУЗИКА

Впечатляваща класическа вечер с Реквиема на Верди под диригентската палка на Питър Тиборис

Програмата на Симфоничният оркестър продължава да предлага впечатляващи концерти. Този четвъртък публиката ще присъства на изпълнението на емблематичната музикална меса на Верди "Реквием". 90-минутната творба ще е под диригентската палка на световноизвестният Питър Тиборис. Солисти ще бъдат сопраното от САЩ Ейлана Лапалайнен, мецосопраното Елена Чавдарова-Иса, тенорът Даниел Дамянов и Димитър Станчев - бас. С участието на хорът на Държавната опера в Пловдив с диригент Христо Михалев. Целия този музикален лукс може да слушате и гледате напълно безплатно.

История на създаването на Реквиема

Замисълът на „Реквиема” се отнася към края на 1868 година; смъртта на Росини инспирира Верди да почете паметта на „най-уважавания италиански композитор”. Идеята е най-добрите композитори на онова време да се обединят и да напишат траурна меса по повод годишнината от смъртта на Росини. По жребий на Верди се пада заключителната част, по принцип най-привлекателна за композиторите- Libera me. Този „Реквием” бил написан през ноември 1869 година, но така и не бива изпълнен.
По-късно Верди решава да напише свой собствен „Реквием” в чест на Росини; работата обаче тече мудно; като тласък за по-скорошното й завършване (по това време Верди вече е композирал няколко части) послужва смъртта на знаменития писател Алесандро Мандзони (22 май 1873), пред когото Верди се прекланя още от младежките си години, считайки го за „образец на добродетелта и патриотизма”.
Верди завършва своя „Реквием” на 10 април 1874 година. Първото му изпълнение се състои в годината на смъртта на Мандзони – на 22 май същата година, в миланската катедрала „Сан Марко”; зад диригентския пулт застава сам авторът. След няколко дни „Реквиемът” с огромен успех бива изпълнен в Миланската „Скала” , също толкова успешно през 1875 година преминават под диригентството на автора и премиерите в Париж, Лондон и Виена, а след това и в Мюнхен, в Петербург…
...
Може би поради факта, че смъртта на Мандзони е била за Верди огромна лична загуба, той създава произведение дълбоко драматично, с присъщата на романтизма острота на преживяванията, отчетливо отличаващо се даже от неговите собствени, написани по-късно „Четири духовни песни”, издържани в строг, напълно „църковен” стил. В „Реквиема” този стил напомня само Agnus Dei.
Така или иначе, заедно с „Реквиема” на Моцарт „Реквиемът” на Верди се явява едно от най-изпълняваните произведения в този жанр.


Питър Тиборис е гръко-американски музикален режисьор, диригент и продуцент. От 40 години се радва на международна кариера, а в 30 от тях е основател и артистичен директор на МидАмерика Продакшънс в Ню Йорк. Основател е и на
Festival of the Aegean в град Сирос, Гърция. През 2012 г. на откриването на този фестивал, кметът на града Янис Декавал връчва награда за почетен гражданин на фестивалният директор Питър Тиборис - "Epistimi Tis Politis Tis Syros." Отличието е за заслуги за развитието на фестивала, който е основан през 2005 г.
Той е женен за сопраното
Ейлана Лапалайнен, която е солист в концертната вечер.
Официален сайт: http://www.petertiboris.com/index.html


Source: http://operabourgas.com/requiem-verdi-libretto/
Category: МУЗИКА | Added by: Kotzeva (2013-02-24)
Views: 1030 | Comments: 1 | Tags: Симфоничен оркестър - Пазарджик, верди, диригент, реквием, Питър Тиборис | Rating: 5.0/2
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]