Wednesday, 2024-05-01, 8:54 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » КУЛТУРА

Представяне на книгата "Портрети на предмети" на Петър Змийчаров
Излязлата през 2012 г. книга на Петър Змийчаров може да се опреличи на своеобразна мислеброеница. Едно зърно тегли следващото от парадоксално (в добрия смисъл) настроения ум на ерудиран автор. Но в крайна сметка всичко се оказва свързано. Свързано не само като хронология, която донякъде съществува в "романа", но и като части от едно невидимо цяло, което някои, малко самонадеяно, наричат световна култура... Jack Angel

Откъс от авторовия увод:"Това е опит за едно любовно признание към вещите. Това е флирт с тема, която заема термините "предмет" и "безпредметност" от терминологичния апарат на изкуствознанието и оперативната критика, които пък са ги пуснали в обръщение във връзка с изобразителните експерименти и практики. Например през период, който днес най-често се определя като "Класическа модерност". Зараждането и развитието на дадаизма, кубизма и абстрактното изкуство освобождава непознати за изследване територии не само пред творците, но и пред техните критици."
Представянето на книгата "Портрети на предмети" ще се състои на 7 февруари от 17.30 в зала "М-ро Г. Атанасов"

За автора:

Петър Змийчаров е роден в град Пазарджик на 15.10.1961 г. Завършва НХГ "Цанко Лавренов" в Пловдив и изкуствознание в Националната художествена академия.
Бил е уредник и впоследствие директор на ХГ "Ст. Доспевски".
От края на 80-те години публикува оперативна критика във всички специализирани и периодични издания. Пише театрална и кинокритика.
Член е на Творческия фонд на СБХ от 1991 г. и е съучредител на Българското Ex-libris общество.


Category: КУЛТУРА | Added by: Kotzeva (2013-02-06)
Views: 1052 | Tags: изкуствознание, Петър Змийчаров, Портрети на предмети | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]