Wednesday, 2024-05-01, 6:13 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » КУЛТУРА

Представяне на книгата на Величка Настрадинова - „24 чисто нови приказки”

„24 чисто нови приказки” са подобни на „33 приказки и половина”. Само че са чисто нови. И в тях става дума за сови, светулки, папагали, феи, котки, мравки, ветрове, мишлета, стрелци… и тем подобни персонажи. Приказките са весели и говорят на децата на разбираем език. Авторката се старае ненатрапчиво да внушава добри мисли, стремеж към духовно издигане и любов към всички твари, които населяват тоя свят, който ние, хората, считаме за лично наш. А той е за всички – и за охлювите, и за тревите.
Приказките се развиват в нашето време. Понякога и авторката участва в тях, без да претендира, че е приказна героиня. Там има и деца, и възрастни, чиито действия са реални, без да се нарушава приказната действителност.
Има приказки и от стари времена. Дори най-дългата е за една героиня на братя Грим. Въпреки това на лице е една хармония, която е не само устойчива, но и многоцветна. Както е пъстър животът, който ни обгръща, а ние понякога вървим през него без да забелязваме даровете, които той щедро ни поднася ежедневно.

Величка Настрадинова

Рисунките в книгата са на възпитаници на школата „Мода и дизайн" с ръководител Милена Владкова към Националния дворец на децата – София.

Представянето ще се състои от 15.00 ч. в Регионалната библиотека на 8 февруари.


За автора:

Величка Настрадинова е родена в Пловдив. Завършила е музикалното училище в родния си град, специалност виолончело и Държавната Консерватория - в София. Работила е като музикант в пловдивската филхармония, а след това като преподавател в музикалното училище. Тя има над 18 издадени книги в широка жанрова гама – исторически романи, разкази, фантастика и др. Сред авторските й търсения безспорно се открояват книгите й за деца. След дебютната си книга „Дядо Пип” (1969), с която печели награда Пловдив, писателката публикува „Госпожица Вещицата” (1976), „Белите на доктор Беля” (1980), „Закриването на Америка” (1981), „Невероятната Марта” (1989, награда на СБП за най-добра детска книга), „Къдрави приказки” (1993), „За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството” (1999), „25 приказки и половина” (2004, отново награда Пловдив).
С престижни награди са отличавани и други нейни книги. Величка Настрадинова е лауреат на първата българска награда за фантастика – „Гравитон”, както и на награда за най-добър роман на издателство „Христо Г. Данов”.
Член е на Съюза на българските писатели.



Source: http://www.lettera.bg/bg/publication.php?publicationSid=1053
Category: КУЛТУРА | Added by: Kotzeva (2013-02-06)
Views: 506 | Tags: Регионална библиотека, Величка Настрадинова, 24 чисто нови приказки, представяне | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]