Tuesday, 2024-05-07, 4:25 AM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » КУЛТУРА

Пазарджишките будители

През епохата на Възраждането Пазарджик преживява икономически и културен възход и се оформя като духовно средище на българщината. Личностите, с които се ознаменува духовното събуждане в Пазарджик са много и всеки от тях е оставил ярка следа не само в регионален, но и в национален мащаб. Първите, на които е отредена тази роля на учителите и първите създатели на училища.

Епископ Дионисий Агатоникийски със собствени средства построява сграда и открива обществено килийно училище. След малко повече от двайсет години, през 1845 г., се поставя началото на новобългарското светско училище в Пазарджик, а след още три години е открито и девическо.

Хаджи Найден Йованович е един от първите книжари не само в региона, но и в България. Известно е твърдението на  Н. Геров, че той е родоначалник на книжната търговия в Българско. За Хаджи Найден Йовановиче се твърди,че е един от първите илюзионисти. Пътувайки из различни страни, на панаири и събори, той е привличал клиенти като е правил различни илюзионни номера. Със свои средства издава над 35 възрожденски книги с богословско, светско и медицинско съдържание. Печата ликове с исторически и религиозни сюжети - икони, ликове на цар Иван Шишман, на Кирил и Методий и др. Със свои средства поддържа да се учат в Белград няколко момчета.

Най-образованият възрождениски деятел в нашия град е Стефан Захариев. Той е роден през 1810 г. Като чиновник в Османската администрация той обикаля редица селища около нашия град и събира редица данни, които са свързани с историята на Пазарджик. Оттук се ражда и този изключително ценен труд "Географико-историко-статистическо описание на Татар-Пазрджишката кааза", което може да разгледате в google books.


Станислав Доспевски е роден през 1823 година в Самоков. Той е най-големият
син на Димитър Зограф,   внук на основоположника на   Самоковската живописна
школа   Христо Димитров,   племенник на   Захари Зограф.   Той   е   от   първите
художници с академично образование и основоположник на   светската портретна
живопис   през   ІІ пол. на XІX век.   Бележит   демократ-художник   от епохата на
Възраждането, общественик и участник в националноосвободителното движение.В пазарджик се намира къщата-музей на Станислав Доспевски.

Къщата музей „Станислав Доспевски” е единственият в България музей, посветен на възрожденски художник. Сградата е построена през 1864 г. от брациговски майстори. Къщата е двуетажна, кирпичена, с шест стаи и салон, характерна за периода на Възраждането. Обявена е за архитектурен паметник и е един от 100-те национални туристически обекта в България.


снимка

Най-забележителната личност, която Пазарджик дава на българското Възраждане, история и литература е Константин Величков. Той е роден през 1855 г. Завършва Императорския лицей с отлични познания по френски език, руски език, литература. Като ученик прави първите си опити на литературното поприще и през 1874 г. е първата му драма „Невянка и Светослав”. По това време той се представя и като драматург.

През 1874 г. Константин Величков се завръща в Пазарджик и оглавява интелигенцията в града. В неговият дом си организират тайни срещи представителите на просветното дело и на културната среда в града и бъдещите апостоли на 4-ти революционен окръг. Негов приятел е Тодор Каблешков, с когото са работили по организацията на революционната дейност в пазарджишкия край. Малко пазарджиклии знаят, че в дома на Константин Величков е донесена вестта за избухване на Априлското въстание.

Константин Величков работи и за развитие на театралното дело в нашия край, той е председател и на читалище „Виделина”.


Константин Величков е човекът, който създава Държавното рисувателно училище – днешната Национална Художестена академия. Малко хора знаят, че той е художник  и създава и живописни творби. По време на Стамболовия режим той заминава за Италия в т.нар. „самоволно изгнание”, което продължава цели 8 години. Той се установява във Флоренция и в продължение на две години учи живопис в Художествената академия: рисува картини и студии. Изучва подробно италианския Ренесанс и прекарва дълго време в разходки из галериите на италианските градове Рим и Флоренция.

Флорентинец

В Пазарджик се намира Къщата-музей на Константин Величков. Галерия може да разгледате тук.



 

Category: КУЛТУРА | Added by: Kotzeva (2012-11-01)
Views: 873 | Comments: 2 | Tags: будители, Пазарджик | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]