Tuesday, 2024-05-07, 1:15 AM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » КУЛТУРА

Изложба "100 години от Балканската война"

Във фоайето на Община Пазарджик ще бъде открита изложба посветена на 100-годишнината от началото на Балканската война 1912-1913 г. Тя е реализирана от Регионален исторически музей – Пазарджик и Художествена галерия „Ст. Доспевски” – Пазарджик, с финансовото съдействие на Община Пазарджик. В изложбата са експонирани оригинални снимки и документи, знамена, ордени, медали и оръжие, съхранявани във фонда на музея. Интерес представляват някои уникални експонати, като: оригинално знаме на дружина от Македоно-одринското опълчение, последното бойно знаме на военното поделение в Пазарджик – наследник на 27 пехотен Чепински полк, пушки, карабини и саби на български войници и офицери, трофейно турско оръжие,  грамоти и свидетелства за награждаване с бойни отличия, ръкописни бележки на полковия лекар от Пазарджик – д-р Матакиев, както и оригинали на снимките, направени по време на войната от пазарджишкия фотограф Тачев. Публиката може да види и графика на художника Георги Герасимов, също и епичната творба на Анастас Дудулов – „Поход”.

Поднесени по съвременен начин, у посетителя остава атмосферата от ония героични дни от българската история, в които народът ни показва на цял свят какво значи да браниш територии, населени с твоите братя и сестри, подложени векове на геноцид.

Оригиналните предмети, експонирани във витрините на изложбата, са собственост на участниците в Балканските войни от Пазарджишкия край, оцелели през десетилетията и достигнали до нас благодарение на щедрите дарения на техните наследници, за да усетим героизма и жертвоготовността на нашите деди, отдали се на каузата за обединението на българските земи.

Откриването на изложбата ще се състои на 5 ноември 2012 г.,  от 17 ч., във фоайето на Община – Пазарджик.




Source: http://www.museum-pz.com/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=9&Itemid=1
Category: КУЛТУРА | Added by: Kotzeva (2012-11-02)
Views: 629 | Comments: 4 | Tags: Пазарджик, война, 100 години, Балканска, изложба | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]