Wednesday, 2024-05-01, 2:21 AM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » КУЛТУРА

ИЗЛОЖБА „НИЙ СМЕ ДОСТОЙНИ ЛАВРИ ДА БЕРЕМ”.


Експозицията показва участието на български писатели, журналисти, художници, актьори и представители на техническата мисъл във войните между 1912 и 1918 г. С творчеството и жертвоготовността си българските интелектуалци изразяват духовния екстаз на нашия народ от величавите събития през 1912 г., изказват потреса от националната катастрофа след Междусъюзническата война и описват умората, разочарованието и ужаса от националния погром през Първата световна война. Освен с оръжие, хората на перото и четката участват във войните чрез своите художествени произведения, пресъздавайки в тях своебразната хроника на събитията.

Творците се различни – по произход, и като характери, като творчески натюрел, и като светоусещане. Обединява ги едно – болката за хората и за погубените национални идеали.

Сред авторите, представени в експозицията, са нежният лирик Теодор Траянов, участник в две войни и единственият поет, получил Златен кръст за храброст, поручик Димчо Дебелянов, загинал в сражение край Горно Караджово през  1916 г., поетът и публицистът Гео Милев, тежко ранен при сраженията край Дойран. Художниците Владимир Димитров-Майстора, Димитър Гюдженов, Борис Денев, Константин Щъркелов  увековечат в изкуството си батални сцени и моменти от ежедневието на войниците. Имената на храбри военни летци като Христо Топракчиев, Симеон Петров и Асен Йорданов са записани със златни букви в историята на бойната ни слава. Кореспондентите, отразяващи бойните действия, са сред най - известните български писатели – Йордан Йовков, Елин Пелин, Добри Немиров. В паметната експозиция е отделено място и за жените – смели участнички в санитарните части.

На фона на тези духовно извисени  хора, в ретроспективната експозиция е показана ролята на българския монарх от онова време – цар Фердинанд, както и участието на българските политици във войните, допринесли за националния крах и всеобщата разруха на България.

Автор на изявата е Румяна Пенчева – уредник в Национален литературен музей София.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 26 октомври 2012 г.



Source: http://museum-pz.com/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=9&Itemid=1
Category: КУЛТУРА | Added by: Kotzeva (2012-10-02)
Views: 467 | Tags: Балканска война, изложба, 100-годишнина, музей, творци | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]