Monday, 2023-10-02, 6:10 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » КАЛЕНДАР

Леон Даниел (17 февруари 1927 - 1 декември 2008)
Роден на 17 февруари 1927 г. в Русе.

Леон Даниел е забележителен български театрален режисьор.

Завършил Режисура в Ленинградския държавен театрален институт.

Започва творческия си път в Русенския театър - режисьорският му дебют е "Еснафи" на Горки. Работил в театрите в Русе, Бургас, Враца, "Българска армия", "Народна сцена", Театър на поезията и естрадата, Държавен музикален театър, Театър "София", НТ "Иван Вазов"; в БНТ, в Студия за хроникални и документални филми. От 1982 г. е в Театър "Българска армия".

Между забележителните му спектакли са "Три сестри" и "Вишнева градина" на Чехов, "Езоп" на Фигейреду, "Посещението на старата дама" на Дюренмат, "Хамлет", "Както ви се харесва", "Напразните усилия на любовта" и "Дванайста нощ" на Шекспир, "Господин Пунтила и неговият слуга Мати" и "Страх и мизерия в Третия райх" на Брехт, "В очакване на Годо" на Бекет, "Малки трагедии" на Пушкин, "Еснафи" и "На дъното" на Горки, "Ученикът на дявола", "Пигмалион", "Професията на мисис Уорън" на Бърнард Шоу, "Когато розите танцуват" и "Честна мускетарска" на В. Петров, "Великденско вино", "Нирвана", "Босилек за Драгинко", "Одисей пътува за Итака", "Червено вино за сбогом", "Прозорецът" на К. Илиев, "На приказки с Карел Чапек" - авторска композиция, "Аудиенция" и "Вернисаж" на В. Хавел, "Носорози" на Йонеско, "Чудо" на Ив. Радоев, "Жестоки игри", "Години на странстване" на Арбузов, "Последният янки", "Цената", "Поглед от моста" на Ар. Милър, "Изкуство" на Яс. Реза.
Автор на: 3 документални филма, игралния "На чисто" и на книгите "Театър и зрител", "Пътешествие в театъра", "Театрални есета", "Чекмеджето на режисьора", "Игрите. Есеистична проза (Опит за мемоари)".
Сред многобройните му отличия са: *първи награди от прегледа на камерните театри; *награди за режисура на фондация "Аскеер"; *награда на Националната академия на изкуствата - Париж.
Три пъти е бил лауреат на *награди за режисура на Съюза на артистите.
Удостоен с: *титлата Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ (2003); *почетния ИКАР на Съюза на артистите за изключителни постижения и цялостен творчески принос към театралното изкуство в България (2007);
*орден "Стара планина" Първа степен за цялостен принос към българската култура (2003).

Починал на 1 декември 2008 г.


Source: http://www.events.bg/bg/holidays/1173/%D0%9B%D0%B5%D0%BE%D0%BD-%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB---%D1%80%D0%B5%D0%B6
Category: КАЛЕНДАР | Added by: Kotzeva (2013-02-17)
Views: 830 | Tags: Леон Даниел, рождение, режисьор | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]