Monday, 2023-10-02, 7:43 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » КАЛЕНДАР

150 години от рождението на Огюст Люмиер

Огюст Люмиер е единият от братя Люмиер , заради които днес се наслаждаваме на седмото изкуство. Роден е на 19 октомври 1862 г. в Безансон, Франция.
Огюст и брат му Луи са изобретатели и надали някога са си представяли какво огромно влияние ще има техният Кинематограф. Това се случва през 1895 г., а през следващите години заснемат много филми с дължина до минута, които представляват един статичен кадър, в който се случва действието. Огюст и Луи Люмиер създават основата на синематографията, ъгъл на камерата, композиция и режисьорска техника. Впоследствие решават, че този бизнес няма бъдеще и се оттеглят от правенето на филми през 1901 г.
Долу е филмът "Пристигането на влака". Всеизвестен е фактът, че когато влакът наближава от екрана, зрителите в Гран кафе се разбягват уплашено.


Интересите на Огюст Люмиер основно са били насочени към медицината. Когато се отказват от "движещите картинки", той използва приходите от фотографския бизнес на брат си Луи и създава мащабна изследователска лаборатория в Лион. През последните няколко десетилетия от живота си той е известен повече с медицинските си изследвания, отколкото с работата си в киното. Той притежава и експлоатира първият рентгенов апарат във Франция, и с неговите значителни, макар и самоуки знания по химия и радиология управлява отделението по радиология в известнта болница Hôtel-Dieu de Lyon. Работил е върху изследвания на рак, фармакология, сенилност, туберкулоза и други медицински аспекти. Написал е повече от дузина книги, в които е документирал изследванията си.
В сайтът www.visual.ly са направили интересна инфографика, която публикуваме тук.


Source: http://www.nndb.com/people/387/000212748/
Category: КАЛЕНДАР | Added by: Kotzeva (2012-10-18)
Views: 874 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]