Monday, 2023-10-02, 8:00 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » КАЛЕНДАР

13 януари 1915 г. се прожектира първият български игрален филм "Българан е галант"

Макар и да има спор за конкретната година на производство и датата на премиерата на първият български филм 'Българан е галант", най-ранното известно свидетелство в пресата посочва датата 13 януари 1915 г. като първата прожекция. Това става в кино Модерен театър, София. По този случай отбелязвам датата като изключително значима за история на българското кино. От тук започва летоброенето на българското кино, отмерващо неговия криволичещ път из годините. Път на надежди и разочарования, на успехи и несполуки.
Развитието на българското кино е свързано с активната дейност на неколцина ентусиасти, които с усилия създават филми, проблеснали за малко на нашия екран и бързо потънали в забрава. Повечето от тях са безвъзвратно изгубени за поколенията и за техните художествени качества днес можем да съдим само по оскъдните публикации и по някои запазени материали около създаването им.
Първите ни кинематографисти са хора, дошли от театъра и фотографията. Малко от тях са имали специално образование и предварителна професионална подготовка.
Не е ли иронично, че както и в началото, когато творците са се осланяли предимно на видени чужди филми, днес отново киното ни преминава под знака на подражателството и откровена имитация на популярни заглавия.


Васил Гендов е неуморният кинематографист, който стои зад филма "Българан е галант". Освен това е човекът, който активно стои зад идеята за изграждане на национална кинематография и за създаването на професионални сдружения, които да обединят всички радетели на българското кино, свързали съдбите си с филмопроизводството.

"Българан е галант" е 
няма комедия в стила на Макс Линдер.

Сюжетът на филма се върти около любовните неволи на бонвивана
Българан. Докато се разхожда по софийските улици, нашият герой среща красива млада дама и започва да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като й купува цветя. Дамата иска да даде урок на смелия си ухажор и го кани да я придружи по магазините. Лъже го, че си е забравила парите и го моли за заем. Българан е готов да помогне без да се дърпа.

Приключила с покупките, дамата на сърцето на Българан решава да отидат на ресторант, като избира възможно най-скъпия и за негова сметка поръчва закуски и напитки. След гощавката натоварва кавалера си с пакетите и тръгват към дома й. По пътя срещат съпруга й. Тя го моли да си хванат файтон и да освободят "носача". За благодарност наш Българан получава само една монетка.по Киноизкуството в България. От първите прожекции до национализацията на филмопроизводството и киноразпространението. Александър Грозев (Български игрални филми. Анотирана илюстрована филмография. Т. 1 (1915 - 1948). София, 1987


Source: http://по Киноизкуството в България. От първите прожекции до национализацията на филмопроизводството и киноразпространението)
Category: КАЛЕНДАР | Added by: Kotzeva (2013-01-13)
Views: 2964 | Tags: кино, първа прожекция, Васил Гендов, кинематография, Българан е галант | Rating: 5.0/2
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]