Monday, 2023-10-02, 7:47 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ИЗЛОЖБИ

Първа студентска изложба

По инициатива на Дружеството на пазарджишките художници се направи изложба на студентите, жители на Пазарджишка област, учащи се във висши учебни заведения с обща специалност изобразително изкуство. Куратори на Първата студенска изложба са Маргарита Иванова и Константин Анастасов. Изложбата е подредена в галерия "Георги Машев” и се откри на 19 април 2013 година. Показани са разнообразни произведения и творчески търсения.


Участниците в изложбата са студенти от Националната художествена академия - София, Софийски университет "Св. Климент Охридски”, Нов български университет в София и  Пловдивски университет "Пайсий Хилендарски”.

 Студентите се обучават в различни специалности и това е показано с голямото разнообразие от жанрове, тематика, стилово изпълнение. В изложбата участват общо 18 студента с 52 творби. Изложени са творби от живописта, графиката, скулптурата, книга и печатна графика, керамиката, рисунка, декоративно-приложните изкуства. Всяка една работа с различна творческа индивидуалност. Темите са филосовски. Сред заглавията на творбите срещаме "Импресия", "Цветна хармония”, "Изкуството е вечно”, "Емоции", "Светът между Слънцето и луната", "И утре е ден...но друг" и т.н. Младите хора искат за изобразят един светъл и пълен с радостни емоции свят. Застъпени са  портрета, пейзажа, калиграфски композици, керамиката като утилитарно и кавалетно изкуство, скулптурата, декоративните композиции, всичко което е направило впечатление.


Студентите бяха изненадани с дарения и предложения за участия. Дружеството на пазарджишките  художници отличи Явор Тодоров за живописните му пейзажи.  Община Пазарджик подари на керамичката Силвия Маркова Енциклопедията на град Пазарджик. Голяма изненада бе дарената на студента Иван Учкунов рядка книга "Царството на славяните” написана от бенедектинския монах Мавро Орбини. Тази книга е един от основните извори за написването на "История славянобългарска” от Пайсий Хилендарски. Този ценен дар бе поднесен от Спас Киричев от  името на Командерия "Св. Константин и Елена” от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, Велик приорат България. Кремена Йорданова поднесе на Михаил Маламски книгата "Тракийско изкуство”. Иван Евстатиев, кмет на Община Стрелча покани студентките от специалност живопис от НХА - Елена Димитрова и Трепка Петкова за участие в живописния пленер организиран по случай празника на град Стрелча. Приветствие към студентите отправи проф. Велислав Минеков, преподавател в Националната художествена академия в София като завърши с думите: "Не забравяйте своите учители!”. Илиана Йотова, евродепутат, която организира през юни изложба на пазарджишките художници в Брюксел, покани за участие и студентките Димитрия Дзигарова и Катерина Киричева. Те ще присъстват на откриването на брюкселската изложба, където Катерина Киричева ще представи своята бронзова книга, илюстрираща "Книгата на Енох”.


(Прессъобщение)

Category: ИЗЛОЖБИ | Added by: Kotzeva (2013-04-20)
Views: 949 | Comments: 1 | Tags: Контантин Анастасов, Бронзова книга, дружеството на художниците, Маргарита Иванова, студентска изложба, галерия Георги Машев, Катерина Киричева | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]