Monday, 2023-10-02, 7:20 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ИЗЛОЖБИ

ФОТОИЗЛОЖБАТА „НОВИЯТ МУЗЕЙ НА АКРОПОЛА“ ГОСТУВА В ПАЗАРДЖИК

По покана на Българо – Гръцкото дружество в Пазарджик и с любезното домакинство на Община Пазарджик на 19 март 2013 г. /вторник/ в централното фоайе от 11 часа ще се открие голяма фото изложба за Акропола и „Новия музей на Акропола".      

Фотографската  изложба за Акропола се представя в Пазарджик с партньор ството на Гръцката фондация за култура в София .

В България гостуването се организира със съдействието на Музея на Акропо ла и Службата по опазване на паметниците на Акропола в Атина и е под егидата на Посолството на Република Гърция в България .

Изложбата с 32 фото картини дава уникална възможност на жителите на Пазард жик да се запознаят с изключителния музей, който отвори врати за посетители на 21 юни 2009.

Новата сграда на Музея се намира на северния склон на Акропола, на територията на бившата казарма Макрияни, на 280 м. пряко разстояние от Партенона.

Изложбата представя Акропола и Новия музей , проектиран от архитекта Бернард Чуми заедно с гръцкия му колега Михалис Фотиадис . Планът на сградата създава впе чатлението за едно „прозрачно” пространство, без стени, с неотвличаща вниманието гледка, където археологическото пространство прониква вътре в сградата.

В общата площ на Музея от 25000 кв. м. се разполагат изложбени зали с площ 14000 кв. м. (десет пъти по-голяма от стария Музей) и са изложени 4000 предмета, които са намерени на свещената скала на Акропола и в подножието, отразявайки един голям период от време от Микенската епоха до Римската и палеохристиянска Атина.

В класически фотографии са преставени външни изгледи на сградата и заобика лящото музея пространство с археологическите находки , направени по време на реставрацията, както и залите, в които се помещават  шедьоврите на античното гръцко изкуство.

Залата с находки от склоновете на Акропола  представя находки от светилищата, построени по склоновете на Акропола, както и селището разпростиращо се в подножието на хълма през всички исторически      периоди.                                                                                         

При подготовката на пространството за построяването на сградата е открита част от ранно християнски град. Находките от разкопките са запазени и са видими през прозрачния под на първото ниво на сградата.

Залата на Партенона представя скулптурна украса (в оригинал и копие) и информация за начина на работа на демократичните институции на града през 5 век пр.Хр. Според архитекта Бернард Чуми „фризът на Партенона" е пресъздаден в Музея, така че посетителят може да вижда едновременно Партенона и скулптурната украса (онези, кои то се намират в Британския музей – в копия, изложени в стъклената зала на Партенона).


Залата с архаичните находки (7 век пр.Хр. до 480/79 пр.Хр.) представя архитектурни скулптори и оброчни предмети включително Корите, конници и други статуи, които са подредени така, че всеки един посетител да може да ги разгледа свободно от всички страни . 

 

За Новия музей на Акропола има и късометражен филм – „Новият музей на Акропола"- 2009,с продължителност 9 минути.

Той е предоставен любезно на Българо-Гръцкото дружество в Пазарджик от професор Димитриос Румбос – директор на Гръцката фонадация за култура в София . Той и ще открие изложбата на 19 март от 11 часа в централното фоайе на Община Пазарджик . Ще присъстват и официални лица от Посолството на Гърция в България

Община Пазарджик – централно фоайе

Продължителност: 19 март – 15 април 2013г.

Работно време: 8.30-17.00 часа

Вход свободен

  Source: http://www.pz-mikc.bg/top-menu/novini/novijat-muzej-na-akropola/
Category: ИЗЛОЖБИ | Added by: Kotzeva (2013-03-18)
Views: 1486 | Tags: акропол, Гърция, изложба, фотографии | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]