Monday, 2023-10-02, 7:07 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ИЗКУСТВО

Инвентарна еденица

Визуалното изкуство днес, повече от всякога навлиза във всички области на познанието, в естествените и точни науки, в литературата, музиката и театъра. Границите са изключително размити. Преосмисля се и историята на изкуството като самостойна наука както и ролята на музейната институция свързана с модернисткото, вече несъстоятелно отделяне от общите процеси на промяна. В тази връзка ролята на изкуствоведа днес е не само да оценява дадено произведение, да пише научни текстове или да показва автори, а и да задава концепцията и контекста, чрез които да представи своята идея за тях.

От няколко години в Софийска градска галерия чрез нейния главен уредник  Мария Василева, тече инициатива за осмисляне по нов начин на колекциите във фонда, с които разполага галерията. Не просто да бъдат извадени от депата и експозирани, а представени чрез нов прочит и концепция, поставени в специфична среда, комуникиращи със зрителя на съвременен език, като често и самият зрител доизгражда идеята на куратора или автора. В инициативата до сега като куратори са се включвали творци, философи и изкуствоведи. Задочно и галерия „Станислав Доспевски” се присъединява, чрез този проект.

Защо инвентарна единица?! Инвентарна Единица е всяко произведение което навлиза в депата на галерията. В случая провокацията е отправена към липсващият зрител от пространствата ѝ. Защото изкуството търси комуникация. разбиране на посланията му и участие.

Този проект повдига и още една тема, тежка изобщо за културните институции, а именно, липсата на адекватни финансови средства, с които тя да извършва своята колекционерска, съхранителска и експозиционна дейност както и да представя съвременни проекти. Бих апелирала към местните културни структури  и меценати към по-голяма активност и партньорство.

Ани Стойкова на откриването на изложбата Инвентарна еденица

Category: ИЗКУСТВО | Added by: Kotzeva (2013-12-12)
Views: 632 | Tags: Инвентарна еденица, Ани Стойкова | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]