Monday, 2023-10-02, 6:34 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ИЗКУСТВО

Горчива "Баклава" поднася БАР БЕЗ ИМЕ

Неделната инициатива NO ENTER PAYMENT MOVIE на БАР БЕЗ ИМЕ тази седмица поднася горчива хапка. Филмът "Баклава" режисиран от Алексо Петров  ще направи филмовата си премиера в родния град на режисьора. Бих се радвала той самият да е тук, за да го представи, но от дълги години автора на филма живее и работи в Канада.
За филма се зашумя преди да бъде видян и официално разпространен. На автора беше повдигнато обвинение за разпространение на порнографско съдържание и бе обявен за международно издирване. Заклеймен като "скандален" филмът беше забранен, а три години по-късно Алексо Петров се завръща в България и дава пресконференция, към която липсва онзи голям медиен интерес. По това време филма е прожектиран и в градовете София, Пловдив, Варна, бургас и Сливен като част от програмата на пътуващия фестивал за алтернативно кино.
Тази година на 11 май авторът пусна режисьорската версия в официалния сайт на филма. Авторът призова филмът да се споделя и разпространява безплатно.

"Тъй като филмът подтиква към размисъл и най-вероятно веднага ще бъде докладван на властта от "бдителни граждани", искаме да се обърнем към българската торент общност с една молба: "Моля ви, преди да бъде "флагнат" в Youtube, свалете и споделете този филм! Съвсем нелегално и безплатно! Благодаря!"

Защо чак сега и защо точно сега? Отговорът на този въпрос най-вероятно се крие на дъното на българското политическо блато. Седем години по-късно, един филмов призрак все още стряска и е толкова актуален колкото и тогава. А дискусията не е спирала - очакваме вашите коментари, мнения, оценки и най-вече вашите мисли по повод на това, което всъщност се случва в България. На улицата, в панелките, по спирките, на тв екрана, на препълнените стадиони на попфолк концертите, в баровете, в домовете за сираци и изоставени деца..." - гласи част от съобщението.

Братята Джоре и Коце тръгват по пътищата на България да търсят
съкровище, завещано от баба им. Джоре е на 26, харесва дръм енд бейс и рисува графити. Коцето е на 9 - краде и слуша чалга. По пътя си те се срещат с всевъзможни безумици и приумици на съвременното БГ общество. Баклава разголва пост-комунистическата реалност и включва наред с набедените за „недопустими" и „порнографски" сцени и едни от най-красноречивите и брутални политически метафори.


Филмът може да се похвали и с много приятен саундтрак с изпълнения на групите P.I.F., Аборт, La Muchedumbre, Frontpoint, Kozza Mostra, Darkstep, Smotan MC и др.

На 14 юли от 21:30 в БАР БЕЗ ИМЕ.


Category: ИЗКУСТВО | Added by: Kotzeva (2013-07-11)
Views: 786 | Tags: Бар без име, Баклава, NO ENTER PAYMENT MOVIE, Алексо Петров | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]