Monday, 2023-10-02, 8:02 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ИЗКУСТВО

Библиотеката отбелязва Дните на детската книга и детското четене
Април е може би най-книжният месец в годината. На втори април се чества по цял свят Международният ден на детската книга, а на 23 април е Световният ден на книгата. В целият този отрязък от време, близо месец, Регионалната библиотека организира различни дейности свързани с детското четене и книгите. Основен партньор разбира се, са детските градини и начални училища, съвместно с които библиотеката ще отбележи празника и ще въвлече децата в магията на книгите.

Неслучайно датата 2 април е и рожден ден на детския писател Ханс Кристиян Андерсен. Инициативата на библиотеката ще започне с п(р)очитане на неговите приказки, които вече двеста години вълнуват и възпитават в доброта поколения наред.
Андерсен е роден през 1805 г. в малкото градче Одезе. От малък е надарен с голямо въображение. "Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот", казва Андерсен, с което показва колко правдиви и истински са неговите истории.

Освен участията на децата от учебните заведения, в библиотеката ще се проведат и няколко срещи с автори и техните произведения.
На 11 април от 11:00 и 13:30 ч. Биляна Траянова ще представи детската приключенска поредица "Хариша".
Всяка история в нея е от различно място на планетата. Марко Адамс е само на осем, но попада в невероятни ситуации, приключенията го следват на всяка крачка. Пустинята на Раджастан, саваната на Кения или джунглата на Малайзия - където и да отиде, Марко среща специални хора, непознати племена, диви животни и открива тайнствени знаци, които ще го отведат до Великото Знание.

В първата книга от поредицата "Хариша, Царят на маймуните" Марко попада в красив дворец на стар Махараджа. Опасна ситуация отключва необичайна дарба у детето и така започва разплитането на послание от отдавна забравено предание. Тайнствените знаци се появяват сякаш за да поведат малкия герой на пътешествие - мисия.

Авторът Биляна Траянова е актриса, сценарист и продуцент на детски документални филми. През 1996 г. създава "Без багаж" - една от най-популярните телевизионни програми в България. (Хеликон.бг)

В Лира.бг може да прочетете откъс. В Еdna.bg може да прочете още за намеренията на авторката.

На 18-ти април родената в Пазарджик поетеса и преводачка Надежда Радулова ще представи своите книги "Чудна азбука" и "Аз съм в първи клас". "Чудна азбука" (изд. Просвета) е цветна книжка за всички, които започват да учат азбуката и искат да се забавляват с весели рисунки за животни.

Надежда Радулова в Литернет.

На 23 април библиотеката приключва с Маратона на четенето, организиран от ББИА (Библиотечната асоциация) с Любомир Николов, познат още като Колин Уолъмбъри. В 11:00 ч. той ще представи "Нови приказки от цял свят". 


Приказките са съкровищницата на народите и в тях мъдреците на всички краища на света са скътали най-интересните житейски съдби и безброй поучителни истории. Пъстри като цветовете на дъгата, приказките на Любомир Николов ни срещат със знайни и незнайни герои, принцеси и чудни зверове в далечни земи, а всяка от събраните в тази книга приказки е вдъхновена от фолклора на странат, от която идва, и ценностите на народа й.

Ревюта за книгите са писали автори на няколко блога. Може да прочетете тук, Аз чета

Следобед ще се срещнем с Любомир Николов като даровит писател и култов преводач на произведенията на маестро Толкин - "Властелинът на пръстените", "Хобитът" и "Силмарилион". Под псевдонима Колин Уолъмбъри той издава книги-игри. Многократно е награждаван за приноса си към научната фантастика. Любомир Николов е преди всичко ненадминат разказвач, поетичен и пленителен в изказа си, той е талант, чиито приказки омагьосват малки и големи.

Ето и цялата програма на дейностите:Category: ИЗКУСТВО | Added by: Kotzeva (2013-03-30)
Views: 1484 | Tags: Регионална библиотека, Хариша, Маратон на четенето, Ден на детската книга и детското че, Любомир Николов, Надежда Радулова | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]