Monday, 2023-10-02, 7:17 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА АРТ ИДЕЯ -АРТ АЛЕЯ

Акапелен концерт Cantus animae (Песни на душата)

На 18 май от 19:00 часа, в рамките на Фестивала на изкуствата "Арт идея - арт алея", вокална група „Малка секунда” ще представи концерта Cantus animae (Песни на душата). Концерта ще се състои в зала "Устрем" на Младежки дом.
От църковно-славянски, католически и госпел-спиритуали, през средновековни, класически, джаз и суинг до български фолклорни песнопения - това е репертоара, който може да очкавате.

Minor second е съставена от четирима актьори, свързани силно с музиката. Мартин Каров е актьор в Сатиричния театър и композитор на мюзикъла "Скачай!" в Театър "София". Мария Станчева е актриса в Пловдивския театър. Другите двама, пазарджишката общественост познава от години, покрай театралния младежки фестивал "Океан от любов". Това са Константин Икономов и Георги Георгиев - Антика.

Гого - Антиката, както е познат сред приятелите си е театрален режисьор и педагог. Той е музикален директор на споменатия горе мюзикъл "Скачай".

Косьо Икономов е актьор от Сатиричния театър. Той завършва Актьорско майсторство за музикален театър, а само преди няколко дни беше и водещ на музикалният конкурс за млади изпълнители "Нота по нота".

Гого и Косьо отговориха на няколко въпроса на Часовникът.

Косьо разказа, специално за "Часовникът" как се създава квартета, какво е очарованието на акапелното пеене и какво му харесва да играе в театъра.

"Ние отдавна искахме да си имаме група още от НАТФИЗ ама все не оставаше време от театър . Обаче една покана за участие във Виена ни върна към нашата идея и ние без колебание се организирахме в " Малка секунда" - даже името на групата е мое предложение :). Направихме си брейнсторминг за име и преминахме през различни имена, и накрая решихме че това е нашето име - Малка секунда като част от музиката и като миг от живота, който трябва да уловиш, да не пропуснеш. Ние сме прощъпулници, така да се каже, от 3 месеца сме на музикално-театралния небосклон . Колкото да акапелното пеене мисля, че който не е опитал той не е разбрал колко е трудно, и едновременно с това заразително, и произвещащо неописуемо удоволствие. Трудно е да се спееш с останалите гласове, но и заразително, защото като направиш първата си акапела не можеш да устоиш на нови и по-трудни предизвикателства, и удоволствие от емоцията, която виждаш в очите на партньорите и публиката. По повод музикалния театър - влечат ме смесените изпълнения, защото те изискват двойно повече труд, талант и концентрация, а и когато са направени умело наистина, можеш да усетиш себе си в професията на по-високо стъпало, но това не означава, че една добра роля в психологическа или абсурдистка пиеса не ме привлича по-малко. Напротив - ние актьорите сме всеядни по природа същества, които могат и да избират. :)

Гого сподели:

"Ние сме приятели още от студентските си години в НАТФИЗ и още от тогава пеем заедно. Сега вече имаме и име и планираме да се пласираме като акапелна група тука и в чужбина.

Как избрахте репертоара?

Това са песни и песнопения които ни харесват и вълнуват, чрез които изразявме себе си и артистичната си натура. Освен чисто музикални и жанрови качества, музиката която подбираме трябва да може да бъде забавна и да предлага такива варианти на аранжимента, които да са зарибяващи и драматични (в смисъл на театралност и сценичност).

Какво очарование носи  акапелната музика?

"Многогласното пеене, когато е сполучливо е наистина вълнуващо, а феноменално става когато е в отсъствие на механични звукопроизводители. В този смисъл акапелното пеене само по себе си представлява някаква висша форма на разбирателство между хората - тези в групата и между групата и слушателите."

Преди няколко месеца сте били във Виена, как ви посрещна публиката там? 

Във Виена бяхме по покана на Златка Бойчева, която живее там и организира културни (сценични) прояви за българската общност във Виена. Публиката ни беше смесена и много развълнувано ни прие, особено при изпълнението на фолклорните песни.

Като театрален режисьор  и музикант коя сценична форма ти импонира най-много?(тип мюзикъл, драма, чист театър, експериментален)

В музиката всяко живо изпълнение ме вълнува, защото виждам старанието, мъката и усилията на човешки същества да сътворят някакво обективно съвършенство, каквото е хармоничната музика. В театъра съм фен на психологията, психиката, екстремната емоция. Харесвам силния камерен театър, както и онзи в който има различни приложни форми на изкуството (музика, осветление, сценография, мултимедиа), при това перфектно съчетани в симбиоз, в който без присъствието на който и да е от тях не би могло представлението да съществува.

Срещам името ти в софийския театрален афиш като музикален директор на мюзикъла "Скачай", чийто композитор е друг член на вашата група - Мартин Каров, би ли казал няколко думи за спектакъла?

"СКАЧАЙ!" е представлението в което целия ни екип (Здрава Каменова - драматург, Мартин Каров - музика, Калин Ангелов - режисьор (също член на "Малка секунда"), Никола Налбантов - дизайн и видео мапинг, Ана Митева - хореограф и аз) вложи страшно много усилия, силна воля, любов и искреност. Това е представление за търсенето и намирането на себе си, за подаването рака, за приятелството и любовта. Много е зареждащо когато гледаш един спектакъл зареден с прекрасна енергия (актьорите от Театър София плюс гостът Калин Пачеръзки) и раздаващ тази енергия без задръжки на публиката...

МАЛКА СЕКУНДА (Minor second)

„Малка секунда” в музикалната теория е интервал, най-малкото разстояние между два тона. В живота то е метафора. Синоним на тази метафора за краткотрайност е думата „миг”.

Миг.
Театърът е изкуство на мигът. На „тук” и „сега”.
Музиката пък, е Кралицата на изкуствата.

Театралните актьори, режисьори и, най-вече приятели от „Малка секунда”, спяват гласовете си в музика от най-различни жанрове, езици и култури в Концерта „Cantus animae” (лат. Песни на душата). Многогласното акапелно изпълнение ще събуди сетивата ви и ще ви разходи из времето и пространството за миг, който ще трае.

„Малка секунда” е:

Мария Станчева – сопран
Гьорги Георгиев Áнтика – алт, тенор
Константин Икономов – тенор
Мартин Каров – баритон, бас, пиано
Калин Ангелов – басCategory: ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА АРТ ИДЕЯ -АРТ АЛЕЯ | Added by: Kotzeva (2013-05-13)
Views: 1036 | Tags: Малка секунда, песни за душата, акапела | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]