Monday, 2023-10-02, 7:38 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ДОБРОВОЛЧЕСКИ ПРОЯВИ И ИНИЦИАТИВИ

"Вълшебната стая" – стартиране на библиотечни кътове за стимулиране на ранното детско развитие – от 1 до 6 г.
Знаете ли, че децата на възраст от 1 до 6 г., които растат с книжки, приказки и истории, по-лесно се научават да четат и изпитват голямо удоволствие от четенето?

Изследвания в цял свят показват, че ранното общуване с книгите и системното четене на глас за най-малките успешно ги подготвя за доброто им представяне в училище. Възрастта до шестата година е особено плодотворен период за развитие на говора, на литературния език и на познавателните умения.
През 2012 г. с подкрепата на Гьоте институт българските библиотекари и детски учители се запознаха с мащабни национални програми в Германия и интересни методи за насърчаване на четенето за най-малките.
Целенасочената работа на родители, учители и библиотекари с децата от най-ранна възраст за създаването и развиването на навици за четене, на любов към книгата, на любознателност и жажда за нови знания дава своите безценни плодове в изграждането на общество от знаещи и можещи хора.
За да може и в нашата страна да дадем на децата най-доброто за тяхното ранно развитие, библиотеките се нуждаят от пъстри, увлекателни и богато илюстрирани книжки за най-малките. Бюджетите, с които те разполагат, не им позволяват да отделят средства за набавяне на достатъчно и подходяща литература и за предучилищната възраст. Не всяко българско семейство може да си позволи да поддържа домашна библиотека. С пилотния проект „Вълшебната стая" ще бъдат предоставени книжки и образователни игри, предназначени за деца на възраст 1-6 г., с които ще се открият кътове за най-малките в 10 български библиотеки. Най-подходящи за стартиране на подобна инициатива са библиотеките в общинските центрове, в които има между 800 и 2000 дeца от 1 до 4 годишна възраст. Списъкът от детски заглавия, които ще бъдат набавени за 10-те библиотеки, е консултиран с педагози и библиотечни специалисти и е съобразен със съветите на експертите, представени на семинара в Гьоте институт.
Десетте целеви библиотеки в страната ще
- направят широка разгласа на дарението сред родителите и детските градини (изложби, местни медии);
- предоставят книжките за заемане за дома;
- организират серия от четения за най-малките в библиотеката, придружени с игри, театър и рисуване.

Избери, за да помогнеш!
Дарете чрез SMS с текст DMS BIBLIOTEKA
на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.
Цената за един SMS е 1.20 лв. с ДДС.

Банкова информация за дарение

Получател/Титуляр:Българска библиотечно-информационна асоциация

IBAN:BG13UNCR70001520064429

BIC:UNCRBGSF

При банка:УниКредит Булбанк АД

Основание за плащане:Избери, за да помогнеш

И още с Райфайзен онлайн
Source: http://www.izberi.rbb.bg/view-project-161-%D0%92%D1%8A%D0%BB%D1%88%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%B
Category: ДОБРОВОЛЧЕСКИ ПРОЯВИ И ИНИЦИАТИВИ | Added by: Kotzeva (2012-11-01)
Views: 767 | Tags: дарение, книги, СтаЯ, библиотеки, деца, Вълшебна | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]