Monday, 2023-10-02, 7:22 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ДОБРОВОЛЧЕСКИ ПРОЯВИ И ИНИЦИАТИВИ

8-ми Великденски благотворителен базар на Движението на българските майки - Пазарджик

Изграждането на неправителствения сектор у нас не мина(ва) без задължителния за нацията скептицицизъм. Понятия като благотворителност, доброволчество, дарителство тепърва трябваше да бъдат разбрани и изградени у хората. Беше необходимо различните организации да спечелят доверието им и да се борят за налагане на добрите практики.

Доверието, което безпрекусловно се изгради в обществеността през годините,  е към Движението на Българските майки. Създадено спонтанно от група бъдещи майки то се превръща във фондация с голямо влияние и от още по-голямо значение.

Звеното в Пазарджик е едно от шестте представителства, дейността на което е широко позната в цялата област. Тази година на 26 и 27 април, регионалното звено ще проведе за 8-ми път Великденски благотворителен базар.


Координатор на ДБМ – Пазарджик е Яна Плачкова, която споделя: „Нашите базари не са само една дарителска акция за събиране на пари, а тя е и възпитателна. Когато започвахме през 2006 г. почти нямаше такъв тип благотворителност в нашия град. Сега виждате колко много благотворителни инициативи има, колко много базари има. А ние бяхме едни от първите, с което се гордеем. Изключително удоволетворяващо е да видиш детската усмивка, да видиш децата на базара. Как идва първо детето, купува си нещо, слага стотинката в кутията, след това води майак си, баба си, баща си и всички познати.”

Всички майки и жени в движението са доброволци, които отделят от собственото си време, от времето със семейството си, за да даряват време, усмивка и внимание на децата в институции, за които това е особено ценно.

Предметите, които са обект на продажба на базара са ръчно изработени, много креативни, уникални, бих казала истински произведения на изкуството. Явката или както го наричат те работилница за изработване на мечти се намира в дома на Гергана Николова – доброволец и деен участник в програмите на ДБМ. „Тя е отворила дома си за нас, всеки ден изработваме сувенири. Всяка година все повече изработваме – добавя Яна – Освен това, майки от цяла България, баби, жени се включват в нашите инициативи и изпращат постоянно колети. А и не само от България, от чужбина също получаваме колети. Така че инициативата ни е много заразяваща.


Средствата от базара се разпределят за изпълнение на програмите на Движение на Българските майки. Яна Плачкова разяснява детайлно: „ Една от целите на базара е да запознаваме обществеността с нашите програми, които към момента са три основни.  Първата програма е много успешна и 4-та поредна година ще се осъществи, благодарение на този базар е програмата „Стъпка напред”. Тя се осъществява в Дома за деца в град Брацигово. Всяка година ние излъчваме няколко стипендианти. Те са подложени на различни интервюта, и трябва да покрият определени критерии. Най-добрите деца се възползват от програмата. Тази година имаме най-много стипендианти. За първа година стипендиантите не са само наши. Имаме стипендианти с частни дарители, които даряват едногодишна стипендия.”

Акцент и приоритет на Движението на българските майки е и популяризирането на приемната грижа в региона. Ръководител на програмата е Гергана Николова - „От началото на годината работим съвместно с Община Пазарджик по еврпейска програма „И аз имам семейство”, за подпомагане на приемните семейства в областа. Вече няколко месеца работим съвместно с тях, на новите приемни семейства им помагаме с дрешки за децата, колички и всичко, което е необходимо за отглеждането на едно дете. Искам да се възползвам от възможността да похваля дамите в общината, които работят по този проект, защото много успешно работят и в областа има доста настанени деца в приемни семейства. Те постоянно се увеличават, а най-важното е, че много дарители ни помагат по тази програма. Благодарение на тяхната помощ приемните родители могат по-всеотдайно да се грижат за поверените им деца, вместо да мислят с какво да ги обличат тепърва. В момента ние полагаме усилия всяко дете да бъде изведено от институцията и да расте в семейна среда.

Вера Папазова е ангажирана с друга програма на фондацията: „Подпомагаме и деца и семейства в риск, които получават еднократна помощ от нас. Вече две години ние подпомагаме две близначета, от тяхното рождение. Получаваме дарения от цялата страна, памперси, адаптирани млека. От средствата от базара спонсорираме и други дейности, например правим партита в бебешкия дом от 0 до 3 години.

Партньор на Движението на българските майки са няколко училища и детски градини. Нели Манчева е доброволец във фондацията от самото и създаване. Тя е и учител в НУ „Васил Левски”, което за трета година ще се включи във Великденския базар.: „Много се радвам, че всички колеги приеха със широко сърце тази идея и успяха да мотивират своите ученици, а те от своя страна своите родители. Всяка година все по-богати стават базарите в училище „Васил Левски”.

„Няма как да бъдем успешни, ако не са нашите партньори, които ни помагат във всеки един базар” – споделят организаторите – „Община Пазарджик, които винаги ни предоставят безплатно място, г-н Тодор Попов всяка година посещава базара. Също така ЦДГ „Дъга”, ЦДГ „Пролет”, НУ „Васил Левски”, Аксаков, магазин „Флора”, Хоби клуб „Усмивка”.

Базарът ще се проведе на Тортата на 26 и 27 април. Стани част от доброто!

Екипът на ДБМ – Пазарджик включва още Ивана Пепечкова, Боряна Минчева, Лилия Кондева, Иглика Иванова, Марияна Кръстева

Фен страница на ДБМ „Пазарджик” във Фейсбук :http://www.facebook.com/dbmpz?fref=ts.

Разговорът е проведен за Forty tv към Младежки дом.

Category: ДОБРОВОЛЧЕСКИ ПРОЯВИ И ИНИЦИАТИВИ | Added by: Kotzeva (2013-04-21)
Views: 1718 | Tags: Гергана Николова, Движение на българските майки - Паз, Вера Папазова, Нели Манчева, Яна Плачкова, Великденски благотворителен базар | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]