Thursday, 2024-05-02, 3:35 AM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Blog

Main » 2012 » November » 13 » Пазарджишкият театър с нова фасада и нов директор
6:52 PM
Пазарджишкият театър с нова фасада и нов директор
Трупата извади две премиери, и се бори за оцеляване
 
гост-автор: Диди Иванова



   С нова фасада осъмва в есенните утрини Драматично-кукленият театър „Константин Величков”  в Пазарджик. Сградата, която е общинска, е ремонтирана по проект „Красива България”, като за около 150 хил. лв. е подменена дограмата откъм лицето на театъра. Освен с нов облик обаче, от няколко месеца насам трупата се сдоби и с нов директор. Колкото нов, толкова и стар, защото това всъщност е Иван Карев, заместникът на изкаралия на шефския пост около 14 години Владлен Александров. През лятото последният директор на пазарджишкия театър, който изживя своя възход, когато министерство на културата бе оглавявано от Стефан Данаилов, без много шум си отиде и посочи за свой приемник човекът, който през всичките мандати бе негов заместник. Рокадата изненада и актьорите и техническия персонал, и не на последно място пазарджиклии. В пространството се доловиха реплики от „нищо ново под слънцето”, през „обречени сме” до „ура”. Трупата със сигурност изпусна въздуха от натрупалото се огромно напрежение, което бе създадено през последните месеци. Основната причина за сгорещените отношения беше липсата на пари. Безпаричието примесено със столичната клюка за закриване на театъра или сливането му с Пловдивския, обезкуражи местните театрали. Последното им върхово изживяване, но вече на острието на кризата беше турнето им в Китай, където участваха в световен фестивал на театралното изкуство и бяха единствените, които представиха България. Несъмнено добре, защото там играха отличената вече в родината постановка „Цар Шушумига”, обрала овациите с уникалните кукли на  Рин Ямамура. 

  Зад пазарджишките кулиси обаче нещата никак не бяха бляскави. Хората работеха без заплати, без яснота какво ги очаква. Новият директор за изненада на всички, с присъщия за него финес, тихо, дипломатично и без много обяснения излезе напред не с гръмки обещания за светло бъдеще, а с лист и химикал. Огледа тефтерите и заключи – театърът е назад с около 130 хил. лв., като в това влизат всички задължения  - и за хонорари, и към доставчици. И за пръв път от дванадесет години насам категорично отряза пазарджишкия фестивал „Есенни театрални срещи”. Решението бе обяснено с лаконичното „не можем да си го позволим” . Прагматично реши средствата, които осигурява общината за този фестивал да бъдат насочени към разрешаване на тежките финансови въпроси.

   Театър в Пазарджик ще има, заяви в същото време и кметът на Общината Тодор Попов. Той изрази своята подкрепа, като обяви, че задълженията ще бъдат погасени и с помощта на общината. Искам да разсея всички догадки на ниво клюки, каза в присъщия за него стил Попов, и увери, че пазарджишкият театър ще продължи да съществува и заради доказалите се актьори, изградили една добра трупа, и заради публиката.

    Всеизвестен факт, е че  в недалечното минало пазарджишката сцена е раждала големи театрални събития, и е формирала звезди от големия български театър. Катя Паскалева, Илка Зафирова, Аня Пенчева, Крикор Азарян, Николай Поляков, Леон Даниел и много други актьори и режисьори са оставили искрици от своя талант в пазарджишкия театър.

   Новата генерация актьори също печелят сърцата и на  театралната, и на кино публиката - Добрин Досев, Тодор Танчев, Димитър Терзиев, Александър Пасков, Христо Бонин и др. Голяма част от актьорите поемат външни ангажименти в стремежа си да се развиват, а и да оцеляват. Хъсът и амбицията са все още живи в тях, както и съпротивителните им сили. Неодавна Добрин Досев в една от социалните мрежи гневно репликира зам.-министъра на културата, който се изказа „за” сливането на Пазарджишкия с пловивския театър и нарече актьорите „чиновници”.  

     Всъщност хъсът за работа пролича още при откриването на сезона, когато по нетрадиционен начин актьори и технически служби си размениха местата на сцената и в салона. Още тогава Иван Карев даде заявка за иновативен подход, за разчупване на стереотипа, за отваряне на вратите широко за всички, които искат да влязат в театъра. Това е и в буквален смисъл, защото театралите са готови да си партнират и с другите творчески състави в града. Да отворят пространството за младите хора, които искат да творят, и да се занимават с изкуство, да правят театър.

    Новият творчески сезон започна с две премиери – „Мафия и нежни чувства” и „Досадникът”. И двете с гост актьори -  Красимир Ранков / Ставрев от ”Стъклен дом”/ и Алексей Кожухаров /Ники Знойнов от "Пълна лудница"/. В пазарджишкия салон гостуват и други театри. Колкото и атрактивни да са заглавията, и актьорите обаче, броят на отчетените билети не винаги съвпада с очакванията. Причината е и в изтънелия джоб на зрителя. Театърът разчита и на откупки от фирми и организации, които могат да си позволят да осигурят на служителите си билет за постановка.

В очакване на своята публика актьорите и техническия персонал, наред с директора не свалят гарда. Не се разделят с усещането, че се движат все още по ръба на оцеляването. Това чувство е съпроводено с редица  въпроси, главният от които е дали ще имат достатъчно кредит на доверие, за да могат да докажат, че театърът в Пазарджик ще продължи да съществува.

Views: 12489 | Added by: Kotzeva | Rating: 5.0/2
Total comments: 1
1 Зрител  
0
И на сайта, и на гост-автора, а и на театъра - успех!

Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]