Monday, 2023-10-02, 6:47 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ИЗЛОЖБИ

Маргарита Иванова с изложба на "три дами" в немски манастир

Един от учителите, с които винаги ми е било приятно да разговарям в ученическите си години беше Маргарита Иванова. Жадната ми, за разговори за изкуство, душа намираше съмишленик в младата учителка. Ето че след години, отново седим и разговаряме за изкуство. Тя от позицията на вече изграден и изявен творец, аз – натрупала опит и разширил кръгозора си потребител на изкуство във всякакви форми.


Маргарита тези дни се завърна от Германия, където по покана на международното сдружение на художните Creativе-Kreis-International e.V. Worldwide Artists, участва в традиционна изложба в манастира Химерод. Дружеството е формирано през 1979 г. от немската художничка Гертруд Ритман-Фишер (Повече за Гертруд Ритман-Фишер може да прочете тук). „Изключително свежа и енергична 90-годишна дама”, споделя впечатленията си Маргарита Иванова, „Аз трябваше да отида още през март да творя в къщата ѝ, тя организира пленери в дома си, но се възпрепятстваха нещата, впоследствие ме покани за изложбата.”


Всички художници от сдружението творят в областта на керамиката, а също така и създават творби от емайл, който се поставя върху метална повърхност. Нашата художничка, която вече е член на сдружението, се представя с трите керамични пана „Мечтание”, „Еманципация” и „На прозореца”.

Еманципация

Изложбата е поставена в музея към манастира, уточнява ми тя, тъй като се интересувам как стоят творби на изкуството в такава среда. Там постоянно се организират изложби. „Тази година участваха художници от Германия, Испания, Италия, Русия, Холандия, Унгария, Лихтенщайн. Най-интересно е, че аз знам малко немски, знам добре руски, но седим и разговаряме всички колеги, всеки на своя език или с помощта на някой друг и се разбираме. Много е полезно да се срещаш с творци от други държави, да обменяш идеи. Като се съизмерваш с тяхната работа се мотивираш от добрата „завист”, това те кара да правиш по-добри неща. А всички бяха много впечатлени от моите творби, които бяха поставени на хубаво място в музея на манастира. През октомври съм поканена и на изложба на сдружението в Белгия. ”  

Тъй като Маргарита Иванова все още преподава не може да не разговаряме за това по какъв начин изкуството влиза в живота на децата. „Направи ми впечатление и в Германия, и в Белгия, преди години в Украйна, как влизат в даден музей група ученици, сядат в залата и учителят или гид от музея разговарят с тях, обсъждат картините, после децата започват да скицират, и това не са деца от художествени паралелки, защото то си личи по начина на рисуване.” Казвам ѝ, че в Националната художествена галерия в София, това вече се прави и с много малки деца в организираният Детски панаир няколко поредни години. „Това е начинът да заинтересоваш децата, те трябва да имат достъп до изкуството, по начин подходящ за годините им.”

В богатия на теми разговор, засягаме и влиянието  ѝ от други автори. „Когато завърших Академията, бях много впечатлена от Здравка Олекова, от обема, формата на творбите ѝ. И аз като нея в началото правех работи с голям релеф. После, разбира се, човек изработва свой стил на работа.”

Маргарита Иванова е творец, който не спира да работи и в посока на това да популяризира изкуството. Като председател на представителството на СБХ – Пазарджик тя организира изложби на артисти от региона, а в семейната галерия „Артфорум” излага винаги много интересни автори. 


 

Мечтание

На прозореца

 

 

 

 

Category: ИЗЛОЖБИ | Added by: Kotzeva (2013-07-17)
Views: 927 | Tags: Маргарита Иванов, германия, керамика, Creativе-Kreis-International e.V. W, изложба, манастир, Гртруд Ритман-Фишер | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]