Monday, 2018-10-22, 11:48 AM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ТЕАТЪР

Руско жиголо
екстравагантна комедия с романтичен отенък по пиесата на Александър Галин "Сирена и Виктория”

сценична адаптация и режисура - Владимир Петков
сценография и костюми - Иван Карев

Сирена - Людмила Митева
Виктория - Росица Александрова
Константин - Тодор Танчев

За самотата на две лица – Сирена и Виктория, приятелки и съпернички.Две жени – две мелодии.В суетата на ежедневните грижи позабравяме за това, че пленителният свят на звездите всяка нощ ни напомня за ЛЮБОВТА. Бяхме забравили колко много може да се изпие за два часа в руска пиеса. Пие се водка, херес, ликьор, всичко. Шампион в пиенето е пищната Сирена – представителка на т. нар. нови руски. Тя е един от ъглите в класическия триъгълник, използван от Галин, за да покаже забавно-тъжните реалности на живота в Русия днес. Две жени – Сирена и Виктория – се срещат за уроци по английски (какъв бизнес днес без английски?), преливащи в алкохолни изповеди на руски за живота. Сирена се забавлява с живота на другите, докато се движи към целта. Тя поръчва на самотната си приятелка Виктория по обява във вестника жиголо. Купонът потича. Триъгълникът се затваря. И ... чудесата се случват. Главното е да умеем да видим в нелепата случайност знака на Съдбата и да ù поверим сърцето си.
Постановката може да гледате на камерна сцена на 12 април от 19:00 ч.

Светлана Панчева за в. Дума
Вечеря на свещи с руско жиголо

Спектакълът на режисьора Владимир Петков "Руско жиголо", поставен в Драматичния театър "К. Величков", Пазарджик, е екстравагантна комедия с романтичен оттенък. Представлението е по пиесата на известния руски драматург Александър Галин "Сирена и Виктория". Това са имената на двете главни героини в тази необикновена история с неочаквани обрати. Времето на прехода, което, както казва Сирена, й е помогнало да се превърне от Пепеляшка в княгиня, също е един от героите на пиесата и спектакъла. Сирена умее да прави пари, но новите пазарни отношения в бизнеса изискват владеене на чужд език и затова тя си наема учителка па английски - Виктория, която се оказва доктор на науките. Уроците преминават около богато сервирана маса. Усвояването на глаголите "имам" и "съм" е предмет на поредния урок, в който на преден план излизат самотата и жаждата за любов и разбиране. Сирена, въпреки своята пробивност и успех, е твърде самотна, също както и Виктория. Но дейната и активна Сирена вижда, че Виктория, с която вече се е сприятелила, преживява измяната на съпруга си и решава да й помогне. 
Примамена от обява във вестника, която гласи: "Готов съм да изпълня всички тайни фантазии на жените. Млад Козирог", тя решава да повиква по телефона мъж за Виктория. Пристига бедно облечен, уморен мъж на име Константин, който обаче се оказва астроном, доктор на науките, чието име и открития са записани в световната енциклопедия. Изхвърлен извън борда от промените той си изкарва хляба като подстригва кучетата на новобогаташите. Оттук нататък се разгръща едно невероятно недоразумение, което прераства в сериозен размисъл за живота, за невъзможността той да бъде променен, за любовта, която е била възможна, но не се е случила. Опитвам се да се докосна до тези хора, еднакво съчувствайки за краткотрайния им живот, за онази възможност да се обича, която е била реална, но не се е случила, за невъзможността нещо да се промени, казва драматургът за своята пиеса. А режисьорът Владимир Петков, който е поверил ролите в представлението си на Людмила Митева (Сирена), Росица Александрова (Виктория) и Тодор Танчев (Константин), акцентира върху това, че "съвременната цивилизация опростява човека, тя го прави едноизмерен, а светът около него - примитивен и абсурден. Излишни стават хората на духа, фантазьорите, мечтателите, идеалистите...". Така тази смешна и пикантна с интригата си игра, този ексцентричен любовен триъгълник, който подарява на зрителите множество неочаквани обрати, изненади и трогателни романтични чувства, всъщност се превръща в историята за раждането на нова звезда, сияеща някъде в далечна галактика.

Source: http://theatre.art.bg/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B6%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BE_1071_54_30
Category: ТЕАТЪР | Added by: Kotzeva (2013-04-09)
Views: 478 | Comments: 2 | Tags: театър, Росица Александрова, любов, Тодор Танчев, Людмила Митева, Руско жиголо | Rating: 4.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]