Friday, 2018-12-14, 9:24 AM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ТЕАТЪР

"Живеем, живеем, а какво се случва с душата?..."

На 7 март в театъра ще гостува хасковската трупа със спектакъла „Живял човек”. Решението да постави тази пиеса именно с тази трупа е на режисьорът Петринел Гочев. За драматургична основа той използва няколко разказа на Василий Шушкин, а проектът отлежава 7 години преди да бъде реализиран. Според зрители и критици пиесата има въздействащ заряд,  спектакъла е фаворит на театрална сцена в извънстоличните театри за сезон 2011/2012. Тетралният критик Кремена Димитрова пише, че екипът на постановката прави истинско зрелище, пълно със смях, виталност, носталгия и тъга. Петринел Гочев е задал важните битийни въпроси, каквито би трябвало да задава театъра и най-важният „Какво става с душата, хора?”


Режисьорът споделя в интервю пред БНТ, че за него най-важното е било да остане авторовият глас на Шукшин и благодарение на актьорите, авторът успява да говори сам. Актьорите в трупата към първият сезон на постановката са току що завършили НАТФИЗ. Александър Ильов, Дамян Тенев, Ивайло Димитров, Лазарина Коткова, Станислава Николова, Светла Рудева, Стелиян Николов и Стилиян Стоянов изключително успешно се превъплъщават в обикновените хора на Шукшин с техните човешки истории и житейски проблеми. 

С машина за сняг екипът на представлението създава ефекта на истинска руска зима.


Това представление  е театралното възкресение на Петринел Гочев. Вероятно хората извън театралните среди не знаят, но Петринел Гочев е режисьорът от поколението на Явор Гърдев, Лили Абаджиева, Деси Шпатова. Поколението, което дава заявка за разтърсване на тетралната сцена. Системата, обаче разочарова режисьора и той се оттегля за дълги години, в които се отдава на скулптурата и изобразителното изкуство.

Той е на 43 г. Завършва Училището за приложни изкуства в София и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Реализира над 10 самостоятелни изложби. Участва със свои творби на Фестивала "Изкуство и птица" в Абевил (Франция), в изложби в Словакия, в представяне на съвременното българско изкуство в Будапеща и др. Сред по-известните му постановки в различни театри са "Трилогия на уюта" от Камен Донев, "Епични времена" и "Хора и свраки" по Й. Радичков, "Свекърва" по А. Страшимиров, "Майстори" от Рачо Стоянов и др .

Авторът на драматургичният материал е Василий Шукшин – автор, към който има изразен скепсис, защото е смятан за социалистически писател. Той е роден на 25 юли 1929 г. в село Сростки, Русия (Алтайска област). Шукшин следва във Всерусийския държавен кинематографичен институт в Москва и се дипломира като режисьор през 1960 г. Първата му книга (Селски жители) излиза през 1963 г. По същото време той вече работи като режисьор в киностудията Максим Горки и снима по собствен сценарий филма Живее такъв момък. Този филм му носи и първите престижни награди – първа награда на фестивала в Ленинград и главната награда на Международния кинофестивал Златен лъв във Венеция. Той издава, също така, два сборника с разкази и книгата си Беседи при ясна луна. По време на снимките на филма „Те се сражаваха за родината” на Сергей Бондарчук умира изненадващо на парахода Дунав на 2 октомври 1974 г.


Оригиналният плакат и флайери са дело на Гергана Змийчарова, а оригиналната музика  е на пазарджишкият режисьор и композитор Гаро Ашикян.

Представлението  може да гледате на 7 март от 19:00 ч. на сцената на театъра.


Category: ТЕАТЪР | Added by: Kotzeva (2013-03-01)
Views: 639 | Tags: Петринел Гочев, Живял Човек, Василий Шукшин, Гергана Змийчарова, Гаро Ашикян, хасковски театър | Rating: 5.0/3
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]