Saturday, 2024-04-20, 3:46 AM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » КУЛТУРА

"С душа и сърце" - гостуваща етнографска изложба


На 16 май (четвъртък) от 17:00 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей-Пазарджик ще се открие изложба-базар „С душа и сърце”, дело на музейни специалисти - етнолози, успешно прилагащи научните си изследвания и знания в областта на практическата етнология и практикуващи традиционен занаят.

Изложбата представя талисмани, ръчно изработени от доц. д-р Ангел Гоев, директор на АЕК „Етър"- Габрово; тъкани на хоризонтален стан и изделия с гайтан, измайсторени от Светлозара Станева и Величка Георгиева от Велико Търново, музейни специалисти и членове на Задруга на майсторите на народни художествени занаяти; традиционни костюми, както и изделия с гайтан, сътворени от Параскева Стоянова от Търговище, председател на Регионалната занаятчийска камара в града; произведения с гайтан, дело на музейния специалист Николина Нейкова от София; предмети от плъсти, изработени от Донка Герджикова от Бургас. Свои произведения ще покажат и майсторите на писани яйца: Светла Ракшиева, доктор по етнология и научен сътрудник в ЕИ с музей при БАН, Велина Минева и Веселка Гълъбова, музейни специалисти от гр. Ихтиман. Изделия от мъниста ще представи Десислава Тихолова от Русе.

РИМ-Пазарджик има удоволствието да е първият музей, домакин на тази колективна авторска изложба.

Заповядайте на официалното откриване, както и всеки делничен ден от 9 до 17 ч. и събота от 10 до 17 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей-Пазарджик, ул."Отец Паисий" № 8.



Source: http://museum-pz.com/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=9&Itemid=1
Category: КУЛТУРА | Added by: Kotzeva (2013-05-13)
Views: 737 | Tags: ръчна изработка, традиционни костюми, талисмани, Регионален исторически музей, етнографска експозиция, С душа и сърце | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]