Friday, 2024-04-19, 3:31 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » КУЛТУРА

Посвещенията на Яворов - изложба

На 10 април (сряда), от 17 часа в къща музей „Константин Величков” се открива представителна изложба „Посвещенията на Яворов" на Националния литературен музей-София. С тази културна инициатива се отбелязват 135 години от рождението на големия български поет Пейо Яворов.
Експозицията съдържа богат масив от оригинални материали, съхранявани във фондовете на къщата музей „П. К. Яворов" в София. Ръкописи, снимки, кореспонденция, първи издания с автографи, лични вещи и художествени произведения по нетрадиционен начин ни срещат с интелектуалния и емоционален свят на Пейо Яворов.
Шестнадесетте посвещения на поета са отправени към най-близките му хора.

От изложените експонати могат да се видят: кичур коса, обица и пафти на майката на поета - бяла Гана, мастилницата на Яворов, шалче, подарено на Яворов от Пенчо Славейков, фотографии и лични вещи за спомен от любимине му жени Мина, Лора и приятелката му от 1903 година - Весела Монева-Олзомер, бинокълът на Тодор Александров, грузински меч, подарен на Яворов от Гоце Делчев.

От архива в изложбата са показани писма-картички между Яворов и сестра му Екатерина, 14 стихотворения, посветени на най-близките му хора: братя, сестри, племенници, колеги, приятели, съмишлиници. Тук са както негови фотографии, така и семейни, приятелски и от четническия му период, от пътуването му до Париж, спомени на Мина Тодорова, негови писма до Дора Габе, последното посвещение на Лора, фотография и стихове, посветени на неговата муза Нонка Чипева, кореспонденция на Боян Пенев до Яворов, картички от Владимир Василев, посвещения на д-р Кръстев и др.


Автори на изложбата са ст.н.с. д-р Милкана Бошнакова и Пенка Кирякова, а оформлението е дело на художничката Ивелина Велинова от Националния литературен музей.
Изложбата ще бъде експонирана до 31 май 2013 г.

Тук може да направите виртуална разходка в къщата-музей "Пейо Яворов" в София.



Source: http://www.facebook.com/museumpz?fref=ts
Category: КУЛТУРА | Added by: Kotzeva (2013-04-09)
Views: 1468 | Tags: Посвещение, изложба, музей, яворов | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]