Friday, 2024-04-19, 2:05 PM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » КУЛТУРА

Изложба "Санстефанска България и борбите за обединение и независимост"
Тази година се отбелязват няколко значими за страната ни исторически годишнини. В началото на година Регионалният исторически музей съобщи за поредица от прояви, с които институцията ще популяризира историческите събития от периода 1878 - 1908 г. Общият надслов, под който се реализират дейностите е "За свободата на Отечеството". Първата проява беше изложбата с литографии и други документи по случай освобождението на Пазарджик.
Дни преди националният празник на България музеят ще
открие изложбата „Санстефанска България и борбите за обединение и независимост".

Изложбата „Санстефанска България и борбите за обединение и независимост” е посветена на основното събитие в новата ни българска история – възстановяването на българската държава с подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. Това слага началото на стремежите за постигане на българския национален идеал – етническите територии населени с българи да бъдат обединени в една свободна и независима държава. Няколко месеца по-късно клаузите на Берлинския договор разпокъсват новосъздадената държава на няколко части и поставят началото на движения за свобода, обединение и независимост на всички българи. В изложбата са показани някои основни моменти от българската история  в периода 1878 – 1908 г., чрез съхраняваните в музея свидетелства от различни събития.Интерес представляват оригиналните материали като: карта на Санстефанска България, снимки и документи за Съединението и Сръбско-българската война, Илинденско-Преображенското въстание, четническото движение  и др., свързани главно с участието на населението от Пазарджишкия регион. Експонирани са и част от наградите – документи, ордени и медали, символи на преклонение пред паметта на героите.

На вниманието на посетителя са представени цветни и чернобели фоторепродукции на снимки и документи, чиито единични оригинални броеве се съхраняват в национални и европейски библиотеки и музеи – уникални свидетелства за епохата и личностите през посочения период.


Изложбата ще бъде съпътствана с презентирането на дипляна „За свободата на Отечеството”, представяща участието на пазарджиклии в освободителната Руско – турска война (1877-1878 г.). В нея е поместен богат илюстрационен материал: снимки, документи, художествени творби и предмети съхранявани в музея, показващи въоръжението на опълченските дружини, храбростта на опълченци от Пазарджик и селищата на общината, отличени с военен орден за храброст, участието на Константин Величков и Лука Попович като преводачи на руските войски, на Петър Мусевич като помощник в руския Червен кръст.

Изложбата се открива на 28 февруари 2013 г. в 17,30 часа в Централна сграда – фоайе на Регионален исторически музей.


Source: http://www.museum-pz.com/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=9&Itemid=1
Category: КУЛТУРА | Added by: Kotzeva (2013-02-23)
Views: 800 | Tags: изложба, Санстефанска България и борбите за , Регионален музей - Пазарджик | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]