Monday, 2018-10-22, 11:45 AM
Welcome Гость
Main | Sign Up | Login | RSS

ЧАСОВНИКЪТ

Publisher

Main » Articles » ИЗКУСТВО

БАР БЕЗ ИМЕ с неделни прожекции на документално кино
Вече за трета седмица тайната градина (Secret garden) на БАР БЕЗ ИМЕ бива отоврена за не толкова тайни прожекции на документални филми. Първият филм в инициативата на бара NO ENTER PAYMENT MOVIE беше "Окупирай любовта", опит за разнищване на новото време и всички последствия, струпали се върху съвременния човек от... собствените му действия.
Вторият филм, прожектиран в току що миналата неделя, беше " Купи, хвърли, купи"(Испания, 2010), филм, който третира темата за
проектираното овехтяване на вещите и постоянното стимулиране за потрепление.
В неделя на 16 юни от 21:30 БАР БЕЗ ИМЕ ще направи прожекция на документалният филм на Вим Вендерс - "Пина". В събитието, създадено във Фейсбук от бара отбелязват, че
намират този филм за достатъчно красноречив и зашеметяващ, излъчен и не в 3D формат и си позволяват да го прожектира безплатно от почит към красотата.

Откривател на нова форма на изкуство

Не, това не беше ураган,
който помита всичко от сцената,
а просто... танцуващи хора,
които се движеха различно от очакваното.
Развълнуваха ме така, както не съм се вълнувал преди.
Няколко мига по-късно усетих как нещо ме стяга в гърдите
и след минути на невярващо изумление
дадох воля на чувствата си - разплаках се неудържимо.
Дали ми се беше случвало подобно нещо...
може би в живота, понякога в киносалона,
но не и когато наблюдавам движения, подредени в хореография.
Това не беше театър, нито пантомима, не беше балет или опера.
Пина е – както всички знаят – създател на нова форма на изкуство.
Театъра на танца.

Пина
Режисьор
-
Вим Вендерс
Сценарий -
Оператор -
Хелене Лоуварт
С участието на -
Пина Бауш
Продуцент -
Джан-Пиеро Рингел
Награди и номинации
Европейски филмови награди ’11 – Най-добър документален филм;
Германски филмови награди ’11 – Най-добър документален филм и номинация за режисура;
Британски независими филмови
награди – Номинация за най-добър чуждоезичен независим филм


Пина Бауш, основател и артистичен директор на "Tanztheater Wupertal Pina Bausch” от 1973 г., е легендарна танцьорка и хореографка.
Уникалните ú творения промениха езика на танца и предлагат несравнимо с нищо друго визуално преживяване.  Новаторският филм на Вим Вендерс улавя естетиката на Пина Бауш по неповторим начин.

Пина  е първият пълнометражен документален филм, посветен на танците, който е заснет във формат 3D. За него режисьорът споделя: „Двуизмерното кино не би могло да предаде нито емоциите, нито естетиката в работата на Пина Бауш. Бях завладян и дълбоко развълнуван от танците ú, когато я гледах за пръв път преди 25 години. Започнах да разбирам човешкото движение, жестове и чувства по съвсем нов начин. Работих с Пина Бауш и танцьорите ú в тясно сътрудничество, за да мога да покажа на екрана именно тази магия. Форматът 3D ни дава възможност да поставим зрителите върху сцената, в центъра на събитията.”

"Вендерс изследва снимачните територии така, както проникновено се взира в душата и рухналите мечти на филмовите си персонажи, за да се появят шедьоврите „Париж, щата Тексас”, „Криле на желанието”, „Не ме търси”, „Снимки в Палермо”. Едва ли има друг режисьор, който толкова внимателно да преследва „невидимите” за окото неща, и толкова истински ги улавя. Неизменно от творбите на Вендерс струи особена близост с главните герои. Често тя е лично приятелство, довело до създавенето на игрален или документален филм. Чрез любовта към своя приятел-персонаж, Вендерс изгражда авторски киноезик, чрез който зрителят интуитивно усеща същата близост към главния герой. Такъв е случаят и с най-новия му филмов проект – дълбоко вглеждане в работата и живота на близката му приятелка Пина Бауш."

Уеб сайт: http://www.pina-film.de/

Уеб сайт на български: http://pina.bg/
Ревюта: Пина; Красивата революция на Пина Бауш; Стихиите в действиеSource: http://siff.bg/index.php?page=movies&id=460&lang=bg
Category: ИЗКУСТВО | Added by: Kotzeva (2013-06-10)
Views: 2273 | Tags: филм, Танцов театър, Вим Вендерс, Бар без име, Пина Бауш | Rating: 5.0/2
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]